EPA/JULIEN WARNAND

EU ne namjerava posredovati u katalonskoj krizi

Čelnici EU-a, koji su se okupili u četvrtak na summitu u Bruxellesu, podupiru španjolsku vladu u katalonskoj krizi i ističu da EU ne namjerava posredovati u rješavanju te krize.

“Nema mjesta za posredovanje, međunarodnu inicijativu ili djelovanje, ali nećemo vam kriti da je situacija zabrinjavajuća”, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Stanje u Kataloniji, koja je nakon referenduma koji španjolska vlada smatra nelegalnim, proglasila neovisnost i odmah suspendirala taj proglas kako bi ostavila prostor za dijalog, zabrinjava EU, koja želi sačuvati jedinstvo u trenutku kada traži novi model djelovanja Unije nakon izlaska Velike Britanije.

Španjolska vlada objavila je u četvrtak da će u subotu održati izvanrednu sjednicu i pokrenuti postupak ukidanja autonomije Katalonije, nakon što katalonski predsjednik Carles Puigdemont nije do 10 sati udovoljio ultimatumu španjolskog premijera Mariana Rajoya da odustane od zahtjeva za neovisnost.

Službeno stajalište Europske komisije je da je to unutarnje pitanje Španjolske, dok katalonska vlada želi internacionalizirati svoje pitanje.

Tema Katalonije nije na dnevnom redu summita EU-a, ali se ne isključuje mogućnost da o tome bude riječi na neformalnoj radnoj večeri u četvrtak navečer.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da Hrvatska želi dijalog između Madrida i Barcelone i da se katalonsko pitanje rješava u okviru ustavnog i pravnog okvira Španjolske, “bez dizanja tenzija i bez bilo kakvog nasilja”.

Plenković je rekao da su mu tijekom dana strani novinari postavljali pitanja u kojima su uspoređivali sadašnje stanje u Kataloniji s Hrvatskom kada je ona proglasila neovisnost.

“Sjetite se rezultata našeg referenduma, imali smo preko 90 posto glasova za neovisnost, a ovdje u Kataloniji je očita podijeljenost društva. Situacija nije ista ni u smislu pravnog temelja ni općeg ozračja”, rekao je Plenković.

Na referendum u Kataloniji izišlo je samo oko 42 posto birača, od kojih je golema većina glasovala za neovisnost. Referendum je održan u napetoj atmosferi jer je španjolska vlada poslala policiju iz drugih dijelova zemlje da spriječi glasovanje.

Istraživanja javnog mišljenja prije referenduma pokazivala su da više od polovice katalonskih građana ne podržava neovisnost.

Niz drugih čelnika podržalo je cjelovitost Španjolske.

“Podržavamo poziciju španjolske vlade. Nadamo se da će se pronaći rješenje na temelju španjolskog ustava”, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel. Španjolski ustav ne predviđa pravo na samooopredijeljenje naroda i odvajanje teritorija.

Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron prije početka summita razgovarali su sa španjolskim kolegom Marianom Rajoyem.

Komentiraj