EU kritizirala Kinu zbog “dugog uznemiravanja i protjerivanja” novinara BBC-a

Europska unija kritizirala je u petak Kinu zbog “dugog uznemiravanja” novinara BBC-a, koji je zbog “prijetnji” kineskih vlasti napustio zemlju.

John Sudworth preselio je na Tajvan sa suprugom, Yvonne Murray, dopisnicom iz Kine za irsku javnu televiziju RTE, nakon „prijetnji” povezanih s njegovim izvješćivanjem o postupanju s ujgurskim muslimanima u Xinjiangu, koje je Peking ocijenio „pristranim”.

Sudbina novinara BBC-a “zadnji je slučaj izvjestitelja otjeranih iz Kine zbog uznemiravanja i konstantnog ometanja njihova rada, nakon protjerivanja najmanje 18 izvjestitelja prošle godine”, istaknula je glasnogovornica šefa europske diplomacije, Josepa Borrella.

“Otišao je nakon što su ga vlasti dugo uznemiravale, uključujući nadziranje, prijetnje pravosudnim progonom, ometanje, zastrašivanje i objavu na internetskim stranicama službenih medija video snimki u kojima ga se osobno proziva i u kojima se koriste isječci iz policijskih video snimki”, objasnila je.

“Europska unija je u više navrata izrazila kineskim vlastima zabrinutost zbog pretjeranog ograničavanja rada stranih novinara i njihova uznemiravanja”, podsjetila je u priopćenju.

Bruxelles zbog toga “poziva Kinu da poštuje obveze koje proizlaze iz nacionalnog i međunarodnog prava i da zajamči slobodu izražavanja i medija, kako je upisano u ustavu Narodne Republike Kine i u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima”.

Zaoštreni odnosi

EU izražava “odlučnost (…) čuvati slobodu i pluralizam medija, kao i štititi pravo na slobodu izražavanja na internetu i izvan interneta, uključujući slobodu mišljenja i slobodu primanja i prenošenja informacija bez uplitanja”.

Odnosi između EU-a i Kine zaoštrili su se u ožujku nakon odluke Unije da uvede sankcije protiv četvorice kineskih dužnosnika zbog kršenja ljudskih prava Ujgura u Xinjiangu.

Peking je na to odgovorio zabranivši pristup svojem teritoriju desetero Europljana, među kojima više europskih zastupnika, optuženih da “šire laži” o represiji nad Ujgurima.

Nekoliko država članica zbog toga je prosvjedovalo i pozvalo kineske veleposlanike na razgovor kako bi im izrazile nezadovoljstvo.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]