EU je otvorena za ambicioznije dogovore sa Britanijom

epa

Europska unija otvorena je za mogućnost “ambicioznijeg” dogovora o Brexitu nego što je bio prijašnji koji je britanski parlament odbio, rekao je glavni pregovarač EU-a Michel Barnier (foto – d) u četvrtak.

Težak parlamentarni poraz dogovora premijerke Therese May prisilio ju je na potragu za novim prihvatljivijim alternativnim prijedlozima kod drugih stranaka. Također se povećao rizik da će Britanija napustiti EU 29. ožujka bez ikakvog dogovora da ublaži izlazak.

May je očekivala da će nakon Brexita sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini za dobra i usluge iz EU kao dio potpuno neovisne britanske trgovinske politike.

Parlamentarna oporba u Britaniji, laburisti, žele da Britanija ostane u carinskoj zoni s EU-om, što bi to isključilo, a ostali žele da Britanija ostane još bliža s EU-om ostajući u jedinstvenom tržištu, poput dogovora koji EU ima s Norveškom.

“Ako Britanci kažu da žele ambiciozniji odnos, mi smo otvoreni za razgovor”, rekao je Barnier novinarima u Lisabonu tijekom posjete Portugalu i njenom premijeru Antoniu Costi.

Barnier se ne nada, da dogovor postignut tijekom dvije godine na temeljima koje je prvotno htjela May, može dovesti do njegova poboljšanja.

Costa je napomenuo da otkako je dogovor odbijen, “u ovome trenutku slijedeći korak ne ovisi o EU ni o Barnieru”, nego o Britaniji.

Ranije, Barnier je rekao portugalskom parlamentarnom odboru da će plan za nepredviđene situacije, donesen kako bi se nosili sa neuređenim Brexitom, biti proveden u klimi nepovjerenja.

“Ako ne bude dogovora, provesti ćemo mjere za nepredviđene situacije”, naglasio je Barnier. “No to će biti vrlo teško i neće biti provedeno u klimi povjerenja. Najbolji jamac je postizanje dogovora”, zaključio je Barnier.

Komentiraj