EU Izvanredni summit o Brexitu

epa

Čelnici zemalja Europske unije najvjerojatnije će održati poseban summit o Brexitu sredinom studenog kada se nadaju da će moći potpisati sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU-a, izjavili su u ponedjeljak diplomati i dužnosnici.

Iako je pitanje irske granice još uvijek glavni kamen spoticanja u postizanju dogovora, čelnici zemalja EU-a idućeg će utorka na sastanku u Bruxellesu raspraviti o održavanju izvanrednog summita jer ne očekuju kako će postići dogovor na već dogovorenom okupljanju zakazanom za 18. i 19. listopada.

Ranije u ponedjeljak je glavni pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier izjavio na forumu na Bledu kako se u narednih šest do osam tjedana može očekivati sporazum o izlasku Velike Britanije iz tog saveza.

Barnier je na panelu na temu britanskog izlaska u sklopu Bledskog strateškog foruma pokazao dokument o pregovorima Bruxellesa i Londona, ustvrdivši kako je većina otvorenih pitanja označena zelenom bojom, što znači da je postignut sporazum.

“Oko 80 posto sadržaja je dogovoreno, pa nismo daleko od konačnog sporazuma”, rekao je Barnier, zaključivši kako se dogovor može očekivati u narednih 6 do 8 tjedana.

Pojedini diplomati rekli su kako je 13. studenog jedan od datuma koji se razmatra za održavanje izvanrednog sastanka na vrhu, dok drugi kažu kako ništa konkretno još nije odlučeno.

Komentiraj