EU iz Dubrovnika poziva mlade na raspravu o budućnosti Europe

U sklopu Konferencije o budućnosti Europe u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva vanjskih poslova, Europske unije i suradnje Kraljevine Španjolske u dubrovačkim Lazaretima održana je panel-rasprava s građanima “Pripremajući se za sutrašnjicu: globalna i regionalna uloga Europske unije”.

Cilj je panel-rasprave bio potaknuti promišljanja i raspravu, posebno među mladima, o geopolitičkim i strateškim pitanjima Europske unije.

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, ujedno supredsjedateljica Izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe Dubravka Šuica, istaknula je kako je važno razgovarati s građanima jer nova tehnologija i digitalizacija mijenjaju demokraciju, prenio je HRT.

“Želimo da se građani uključe ne samo na izborima, već da i u ovoj prilici iznesu svoje ideje, koje će biti razmatrane na višejezičnoj digitalnoj platformi, koja je srce Konferencije. Sudjelovat će u europskim i lokalnim panel-raspravama, a potom slijedi velika plenarna konferencija, čiji će zaključci biti preneseni predsjednicima triju glavnih institucija Europske unije”, objasnila je Šuica.

Šuica je dodala kako između političara i građana postoji jaz, ali građani trebaju osjetiti da sami mogu kreirati europske politike. “Trebaju biti aktivni jer o njima ovisi naša budućnost. Posebno mladi od 16 do 25 godina jer će oni živjeti u toj budućnosti, a kreativni su”, rekla je Šuica.

Šuica je poručila da zapadni Balkan ima svijetlu budućnost u EU-u, što je potvrđeno i posjetom predsjednice EK Ursule von der Leyen tim zemljama.
“Europa bez njih neće biti potpuna, ponajviše iz geostrateških razloga, ali i oni trebaju ispuniti kriterije. Hrvatska je lider na jugoistoku Europe i naš primjer može biti uzor. Fondovi su tek dio europskog projekta. Najvažnije su vrijednosti koje dijelimo i baštinimo”, rekla je Šuica.

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić izjavila je da je rasprava bila posebno posvećena doprinosu EU-a miru, sigurnosti i gospodarskom napretku svog susjedstva.

Državni tajnik za EU Kraljevine Španjolske Juan González-Barba rekao je kako u panel-raspravi najviše očekuje od mladih građana Europske unije jer je najviše riječ o njihovoj budućnosti. “Oni će imati najviše koristi od odluka koje ćemo donijeti. Ovo je jedinstven projekt. Još nijedan politički sustav nije prišao građanima i pozvao ih da iznesu ideje. Neke ideje koje smo čuli vrlo su korisne jer su nove i sve će se to odraziti u zaključcima Konferencije o budućnosti Europe”, izjavio je González-Barba.

Komentiraj