Pixabay

EU i Švicarska potpisale protokol kojim se ugovor o slobodi kretanja proširuje i na Hrvatsku

Europska unija i Švicarska potpisale su u petak protokol kojim se međusobni sporazum o slobodi kretanja osoba proširuje i na Hrvatsku.

Tim potpisom za hrvatske radnike se ne mijenja ništa, ali Švicarska dobija mogućnost daljnjeg sudjelovanja u istraživačkom programu EU-a Horizon 2020, koji raspolaže velikim sredstvima.

Švicarska i EU su još 15. srpnja 2013. godine, dva tjedna nakon ulaska Hrvatske u EU, parafirali dodatni protokol Sporazumu o slobodi kretanja osoba (AFMP) kojim se regulira prijelazno razdoblje od 10 godina tijekom kojih se broj dozvola za Hrvate sustavno povećava, da bi nakon isteka tog razdoblja državljani Hrvatske imali punu slobodu kretanja na području Švicarske, kao i ostali građani zemalja EU.

Međutim, 9. veljače 2014. Švicarci su na referendumu izglasali ograničenja za useljavanje, a švicarska je vlada zaključila da zbog referendumske odluke više nema pravnih mogućnosti za potpisivanje toga protokola, kojim se otvara put njezinu tržištu rada i za hrvatske državljane.

Zatim je Europska komisija odlučila suspendirati pregovore o sudjelovanju Švicarske u europskom istraživačkom programu Horizon 2020 i u programu razmjene studenata Erasmus.

Istraživački program EU-a Horizon 2020 vrijedi gotovo 80 milijardi eura i za Švicarsku je vrlo važno sudjelovanje u njemu, budući da njihovo gospodarstvo uvelike prosperira zbog ulaganja u znanstvena istraživanja.

Švicarska je onda odlučila da će početi jednostrano primjenjivati parafirani protokol, ali bez potpisivanja.

Europska unija je potom 5. prosinca 2014. odlučila sa Švicarskom potpisati sporazum koji toj  zemlji omogućuje djelomično sudjelovanje u tom istraživačkom programu do kraja 2016. godine. Švicarskoj je tada rečeno da će produljenje sporazuma nakon 2016. ovisiti o tome hoće li službeni Bern potpisati parafirani protokol.

Komentiraj