EU i SAD u srijedu razgovoraju o mogućnosti proširenja zabrane unosa laptopova u zrakoplove

Autor:

Bruxelles, 18.2.2016 - Hrvatski premijer Tihomir Oreškoviæ sastao se u èetvrtak ujutro s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom. Na slici zastave Hrvatske i Europske unije.
foto HINA/ Slavko VUKADIN/ ua

Predstavnici EU-a i Sjedinjenih Država razgovorat će u srijedu o sigurnosnim pitanjima, uključujući i pitanje moguće zabrane unošenja prijenosnih računala u ručnoj prtljazi na letovima iz Europe prema Sjedinjenim Državama, objavila je u u ponedjeljak Europska komisija.

“Komisija će biti domaćin razgovorima visokih dužnosnika na političkoj i tehničkoj razini u srijedu popodne na kojima će se razgovorati o zajedničkim ocjenama mogućih novih prijetnji i zajedničkom pristupu za suočavanje s njima”, izjavio je glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas.

Sjedinjene Države su u ožujku uvele zabranu unošenja prijenosnih računala i sličnih elektronskih uređaja u putničke kabine u zrakoplovima na letovima prema Sjedinenim Državama iz deset zračnih luka u osam zemalja – iz Turske, Jordana, Egipta, Kuvajta, Saudijske Arabije, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Maroka.

Sada se u Washingtonu razmišlja da se ta zabrana proširi i na neke letove iz Europe.

Zabrana je uvedena zbog bojazni da bi teroristi mogli unijeti eksploziv skriven u elektronskim uređajima.

Mogućnost zabrane unošenja elektronskih naprava u putnički prostor zrakoplova otvara niz pitanja, poput pitanja koliko je sigurno staviti u prtljažni prostor veliku količinu prijenosnih računala s potencijalno zapaljivim litijskim baterijama. Osim toga, to bi predstavljalo veliki problem za poslovne ljude koji u svojim računalima imaju osjetljive korporativne podatke, a koji bi ih morali predati zajedno s ostalom prtljagom prilikom prijave za let s obzirom da se višestruko povećava mogućnost gubitka ili krađe.

OZNAKE: SAD, zrakoplov, EU, zabrana, laptop

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)