Europska unija poduprijet će iransku namjeru da se priključi Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, ali od Teherana traži da se suzdrži od daljnjih pokusa balističkih projektila, priopćeno je nakon razgovora Irana i EU na najvišoj razini u više od jednog desetljeća.

Nastojeći kapitalizirati prošlogodišnji nuklearni sporazum, ministrica za vanjsku politiku EU-a Federica Mogherini vodila je skupinu od sedam povjerenika na jednodnevni put u Teheran gdje su se dogovorili za suradnju u širokom rasponu pitanja, od bankarstva, energetike do prometa.

“I u europskom i u iranskom je interesu osigurati da se banke osjećaju sigurnima kad dolaze u Iran te da se omogući i podrži novi ekonomski angažman”, rekla je Mogherini na konferenciji za novinare s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamedom Džavadom Zarifom u Teheranu.

“Danas je novi početak u odnosima između Irana i EU-a. Nadamo se da će ta suradnja između iranskoga naroda i EU-a koristiti zajedničkim interesima i općem razvoju”, rekao je Zarif, a prenosi ga državna novinska agencija IRNA.

On je također zatražio da SAD ukloni zapreke kako bi Iran imao pristup globalnom financijskom sustavu rekavši da je to glavni cilj nuklearnih pregovora sa svjetskim silama.

EU i Iran razmijenit će poslovne posjete u drugoj polovici godine, a Bruxelles će pomoći Iranu da postane član WTO-a, stoji u izjavi.

Što se tiče pitanja ljudskih prava, koje je također bilo temom razgovora, Mogherini je rekla da će EU i dalje biti čvrsto pri svojim načelima, dok se održava dijalog s Iranom.

EU je zabrinuta zbog više od tisuću egzekucija u Iranu prošle godine, njegovih balističkih projektila i financiranja militantnih skupina koje se nalaze na crnoj listi.

Mogherini je ponovila da ne smatra nedavne pokuse s balističkim projektilima kršenjem sporazuma između Irana i svjetskih sila, premda je dodala da je to “zabrinjavajući korak”.

“To ne znači da nismo zabrinuti”, rekla je Mogherini. “Suprotno tome, smatramo to zabrinjavajućim korakom … i ohrabrujemo Iran da se suzdrži od daljnjih koraka”.

Podrška Iranske revolucionarne garde predsjedniku Bašaru al Asadu postavlja Teheran izravno u sukob sa Zapadom u Siriji.

Mogherini je rekla da je nuklearni sporazum važan za jačanje sigurnosnih uvjeta na Bliskom istokum, a dvije strane su se dogovorile surađivati i poticati dijalog u regiji.

“Svaki korak koji bi mogao odaslati različite poruke u regiji, mogao bi ojačati tenzije i nije dobrodošao s naše strane”, rekla je Mogherini.

Komentiraj