EU FONDOVI: Zagrebačka županija sufinancirat će vodoopskrbu za 105.000 stanovnika

Tomislav Miletic/PIXSELL

Zagrebačka županija sufinancirat će novcem iz EU fondova priključak na javni vodoopskrbni sustav za 105.000 stanovnika na istoku županije, što znači da bi u sustav vodoopskrbe trebalo biti uključeno više od 90 posto stanovnika županije, a radovi bi, ako Europska komisija odobri projekt, trebali početi u rujnu.

Riječ je o projektu “Regionalni vodoopskrbi sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok”, vrijednom 100 milijuna eura, istaknuto je u utorak na radnom sastanku u Zagrebačkoj županiji.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ustvrdio je da je taj projekt iznimno važan za Zagrebačku županiju jer se odnosi na područje deset općina i četiri grada, gdje neka područja, čak i cijele općine, nemaju ni metra javnog vodovoda.

“Govoriti o 21. stoljeću i imati takvo stanje baš i nije nešto, i ovaj napor nas i svih naših suradnika koji su radili na tome niz godina je bio izniman i plod toga će biti da će konačno i krenuti realizacija na terenu”, rekao je.

Projekt vrijedan 702 milijuna kuna (bez PDV-a) trebao bi se financirati 68 posto iz EU fondova, a 32 posto činila bi nacionalna komponenta, tj. 12,55 posto iz državnog proračuna. Isto toliko sufinancirale bi ga i Hrvatske vode, a jedinice lokalne samouprave Zagrebačke županije projekt bi sufinancirale sa 6,28 posto.

Kožić kaže da će tako Zagrebačka županija u tom projektu sudjelovati s više od 45 milijuna kuna, što je za njih znatan iznos, ali i simboličan u odnosu prema ukupnom iznosu.

Dodao je kako je riječ o prvoj etapi čija je vrijednost oko 80 posto ukupnog projekta. Očekuje da će projekt krajem ožujka ili u travnju aplicirati za fondove EU, a ako aplikacija bude prihvaćena, realizacija bi trebala početi u rujnu.

Župan Zagrebačke županije izrazio je zadovoljstvo sastankom s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda i Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije o projektu na kojemu rade dulje od sedam godina.

Pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos istaknula je kako je riječ o velikom projektu pa će ići na odobrenje Europskoj komisiji te vjeruje da će, nakon što bude odobren, u rujnu početi radovi. Podsjetila je da zasad oko 64 posto stanovništva Zagrebačke županije ima pristup vodoopskrbi, a realizacijom tog projekta više od 90 posto stanovništva te županije bit će priključeno na javni vodoopskrbni sustav.

Na sastanku i o zaštiti od poplava 

Kožić je izvijestio da su na današnjem sastanku razgovarali i o ostalim projektima koji su pripremljeni za prijavu na EU fondove. Rekao je kako bi ove godine bilo izgledno da se na području Zagrebačke županije prijave projekti vrijedni oko milijardu i 400 milijuna kuna koji se odnose na vodoopskrbu i odvodnju.

Istaknuo je kako su razgovarali i o iznimno važnoj temi – zaštiti od poplava.

Podsjetio je da je na području Zagrebačke županije 2010. bila velika poplava te da se od tada za održavanje stare mreže i izgradnju nove potrošilo više od 100 milijuna kuna na godinu.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako je riječ o šest EU projekata vrijednih više od dvije milijarde kuna. Istaknuo je kako treba izgraditi 900 kilometara vodoopskrbnih i kanalizacijskih cjevovoda, više od stotinu crpnih stanica i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Rekao je da ove godine počinje gradnja te kako se nada da će za dvije do tri godine građani “osjetiti koristi od tih velikih projekata”.

Komentiraj