EU FONDOVI: Ministarstvo poduzetništva i obrta i hrvatska sveučilišta zajednički do novca

FaH

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat sa suradnicima u utorak je na radnome sastanku s rektorima četiriju hrvatskih sveučilišta dogovorio zajedničko sudjelovanje u projektima studentskoga kreditiranja i izgradnje poduzetničkih inkubatora na sveučilištima.

Na sastanku su bili rektori sveučilišta u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku – Damir Boras, Pero Lučin, Šimun Anđelinović i Željko Turkalj, a dogovoreno je i izravno uključivanje poduzetnika mentora u programe stjecanja poduzetničkih vještina, priopćilo je Ministarstvo poduzetništva i obrta.

Kako je istaknuto, cilj suradnje jest omogućiti što većemu broju studenata da upišu fakultete i dođu do prvog radnog mjesta, te da se time pridonese uravnoteženju tržišta rada.

Dogovoreno je i da će se voditi računa o potrebama svakoga sveučilišta s obzirom da neka od njih već imaju određene programe i suradnje s poduzetnicima, koji će se također uklopiti u novi zajednički projekt.

Najavljeno je da će radna skupina, u kojoj će biti predstavnici svih sveučilišta i Ministarstva poduzetništva i obrta, odmah početi raditi. Novac za projekte osigurat će se iz europskih fondova.

S obzirom pak da će sveučilišta biti nositelji projekta, rektori su pozdravili inicijativu ministra Horvata jer se time, ocijenili su,  jača institucionalna važnost sveučilišta.

Na sastanku je posebice istaknuta problematika cjeloživotnog obrazovanja akademski obrazovanih osoba koje je, prema riječima rektora u Hrvatskoj zanemarena. Zaključeno je kako će se za rješavanje toga problema osmisliti poseban projekt koji će se također financirati novcem iz europskih fondova.

Komentiraj