EU FONDOVI: Istra dosad realizirala 509 međunarodnih projekata

FaH

Samo u zadnjih mjesec dana Istra je povukla 114 milijuna kuna iz EU fondova za pulsku Opću bolnicu, Sveučilište i revitalizaciju istarskih kaštela, a dosad je uspješno realizirala 509 međunarodnih projekata, što je potvrda da Istra zna iskoristiti mogućnosti vanjskih izvora financiranja, navodi u četvrtak istarski župan Valter Flego.

Flego u priopćenju kaže kako se sastao s projektnim timom koji je radio na projektu opremanja dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije Opće bolnice Pula, za što je pulska bolnica dobila 38,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, odnosno 99,9 posto ukupne vrijednosti investicije.

Taj će projekt, dodaje, dodatno unaprijediti zdravstvenu skrb na području Istarske županije. “Od iznimne je važnosti već danas znati koji su nam prioriteti, kako bi spremno dočekali nove natječaje za EU fondove”, poručuje župan.

Ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić ističe kako bolnici sada predstoji veliki posao oko nabave opreme, pri čemu je rok za provedbu projekta travanj 2018. godine. Podsjetila je i na vrijedan županijski projekt “Love Your Heart”, ujedno prvi projekt u Hrvatskoj u kojemu su sredstva iz EU fondova korištena za unapređenje zdravstvene preventive, u sklopu kojeg je osnovan Centar za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u istarskim domovima zdravlja, prvi takav u Hrvatskoj.

“Realizacijom projekta opremanja dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije očekuje se bolja protočnost pacijenata i efikasnija obrada, objedinjavanjem više dijagnostičkih postupaka u jednom danu. Time se skraćuje vrijeme od početka tegoba do postavljanja dijagnoza, smanjuju se liste čekanja, broj dana bolničkog liječenja i stopa bolovanja”, navodi ravnateljica.

Komentiraj