EU dogovorila 14,2 milijarde eura pomoći zapadnom Balkanu

EU je postigla dogovor o instrumentu IPA III, vrijednom 14,2 milijarde eura kojega je hrvatski eurozastupnik Tonino Picula opisao “dugoročnom investicijom u europsku budućnost zapadnog Balkana”, priopćio je u srijedu ured zastupnika.

Europska komisija, Europsko vijeće i Europski parlament dogovorili su prioritete, ciljeve i način upravljanja moderniziranim instrumentom financiranja za pretpristupnu pomoć (IPA III).

IPA III za razdoblje od 2021. do 2027. godine vrijedit će 14,2 milijarde eura, a sredstva će se koristiti za pomoć u provedbi reformi povezanih s EU-om u sedam zemalja korisnica – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj.

“Nova generacija IPA III instrumenta ojačat će demokratske, normativne i socio-ekonomske transformacije zemalja kandidatkinja za pristupanje Europskoj uniji. Na taj je način omogućena pametnija, bolje usmjerena, vidljivija i održivija potpora kandidatkinjama na putu prema EU”, rekao je nakon trijaloga hrvatski eurozastupnik Tonino Picula, pregovarač iz redova Socijalista i demokrata.

Picula je istaknuo da je IPA III “dugoročna investicija u europsku budućnost zapadnog Balkana, a učinkovita upotreba EU sredstava mora biti osigurana u potpunom skladu s europskim vrijednostima”.

Suizvjestiteljica Željana Zovko (EPP) kazala je da se ovim sporazumom osigurava nastavak financiranja najuspješnijeg vanjskopolitičkog alata EU-a – politike proširenja, utemeljene na pomirenju, regionalnoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima.

“Modernizirani instrument IPA ima alate kojima zemljama proširenja može pomoći u provođenju temeljitih reformi i tako ih približiti Europskoj uniji, uključujući ambiciozni Ekonomski i investicijski plan i Zeleni program za zapadni Balkan “, poručila je Zovko.

Komentiraj