EU DIREKTIVA Zvuči banalno? Čep se više ne može odvojiti od plastične boce i to mnoge živcira. Evo zašto je to uvedeno

Autor:

Photo: Pixabay, ilustracija

Plastične boce i čepovi odnedavno su nerazdvojni. Direktiva je to EU-a koja je jako naljutila građane. U Njemačkoj je od jučer, 3. srpnja, to obvezno, a cilj je reduciranje plastičnog otpada i bolja zaštita okoliša, piše Deutsche Welle.

U posljednje vrijeme potrošači ne mogu odvojiti čep od plastične boce vode ili soka. Ne radi se o proizvodnoj grešci, već o direktivi Europske unije (EU). Prijelazno razdoblje trajalo je tri godine, od sada su takvi čepovi obavezni.

Odluka je ekološkog karaktera: Plastični čepovi završe svuda i zagađuju…

Novo pravilo kaže da sve plastične boce za jednokratnu upotrebu, volumena do tri litre, moraju imati čep koji je povezan s bocom i nerazdvojan od nje. To se odnosi na sokove, vodu, mlijeko… To je dio paketa mjera koji je Europska unija usvojila još 2019. Cilj je smanjenjiti količine plastičnog otpada.

U Njemačkoj se kaucija plaća gotovo na sve plastične boce za jednokratnu upotrebu, ali automati za povrat kaucije uzimaju i boce koje nemaju čep. Istraživanje EU-a je pokazalo da u prirodi jako često završe upravo plastični čepovi.

Prema podacima stručnih udruga, u Njemačkoj potrošači vrate otprilike deset posto boca s kaucijom koje su bez čepa. Mnogi plastični čepovi završe u Sjevernom moru i zagađuju ga, navode u Njemačkoj.

Smeće od bačenih plastičnih boca i čepova nezamislivo zagađuje prirodu i prijeti životinjskim vrstama. Photo: Pixabay

Veliki proizvođači se razljutili: Novi proizvodni procesi su skupi

Već i prije usvajanja direktive Europske unije prije pet godina, mogle su se čuti oštre kritike. Proizvođači pića nisu bili zadovoljni. Rezultati studije čiju izradu je naručila Udruga proizvođača mineralne vode (EFBW), zbog korištenja čepova koji su pričvršćeni na boce čak se povećava potrošnja plastike u proizvodnom procesu. Osim toga, kažu, prelazak na nove procese u proizvodnom lancu znatno poskupljuje taj proces, posebice za srednje velika poduzeća.

Žale se i udruge potrošača. Mnogi se slažu oko toga da ti pričvršćeni čepovi smetaju prilikom konzumiranja pića. No, sličnih je protesta bilo i svojedobno prilikom uvođenja poklopaca na limenkama, pa su se navikli. Vjerojatno će i nerazdvojni čepovi na plastičnim bocama za jednokratnu upotrebu također biti stvar navike, piše Deutsche Welle.

Novi ekološki iskorak: Australija uvodi dodatna pravila oko zabrane jednokratne plastike

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.