EU DEMANTIRA MINISTARSTVO Može se ograničiti prodaja energetskih pića djeci

Pixabay

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan nedavno je Vladu pozvala da ograniči prodaju energetskih napitaka djeci, u svrhu zaštite javnog zdravlja. O spomenutoj se inicijativi Ministarstvo zdravlja negativno očitovalo, obrazloživši kako to ne dopušta zakonodavstvo Europske unije.

“Odgovor sam nekoliko puta pročitala jer nisam mogla vjerovati što tvrde. Ako su me se time mislili riješiti, grdno su se preračunali. Pa nekoliko država članica Unije je takve mjere već donijelo, Litva još 2014.! Tražila sam od Europske komisije pravno tumačenje i naravno, izlika našeg ministarstva ne drži vodu”, poručila je Borzan.

Europskoj komisiji postavila je pitanja imaju i države članice pravo odrediti minimalnu dob za potrošnju određenih proizvoda iz razloga povezanih s javnim zdravljem i je li EU pokrenula nekakav oblik postupka radi utvrđivanja povrede prava protiv Litve i Latvije, a na pitanja je dobila i odgovore.

“Određivanje minimalne dobi za potrošnju određenih proizvoda iz razloga povezanih s javnim zdravljem dio je nacionalnih politika o javnom zdravlju. Države članice u potpunosti su nadležne za nacionalne politike o javnom zdravlju u skladu s Ugovorom o funkcioniranju Europske unije. Stoga Komisija smatra da ne postoji razlog za pokretanje postupka protiv takvih nacionalnih mjera”, poručili su iz Komisije i dodali: “Komisija nije pokrenula nikakav postupak zbog povrede prava protiv Litve ili Latvije u vezi s nacionalnim zakonodavnim odredbama kojima se zabranjuje prodaja energetskih pića maloljetnicima”.

“Ako ministar već govori da ne mogu sva bolesna djeca dobiti lijekove, onda neka se makar angažira oko preventive. To ga ništa neće koštati, koliko znam u Hrvatskoj se niti ne proizvode energetski napitci, uvozimo ih. Više od četvrtine naše školske djece ima prekomjernu težinu i po tome smo sedmi u Europi, vrijeme je da Hrvatska djeluje. Vjerujem da nema stranke u Saboru koja bi bila protiv, vjerujem da nema roditelja koji bi bio protiv. Još jednom pozivam Vladu da zaštiti zdravlje djece. Ako nisu sigurni kako to zakonski riješiti, neka pogledaju rješenja drugih država”, zaključila je Borzan.

Komentiraj