Marko Prpic/PIXSELL

Etlinger (SDP): Jedino što radi sustavno, Bandić sustavno uništava javni prostor

Tajnik zagrebačkog SDP-a i zastupnik u Gradskoj skupštini Dominik Etlinger u utorak je prozvao gradonačelnika Milana Bandića za sustavno uništavanje javnog prostora, primjer čega vidi i u nedavnom slučaju postavljanja nadstrešnica na Cvjetnom trgu.

Gostujući u emisiji radija Yammat FM “Gradski oci”, Etlinger je taj slučaj nazvao nedopustivim te upozorio kako u Zagrebu postoje privilegirani pojedinci kojima je dozvoljeno apsolutno sve, pa i natkrivanje pola Cvjetnog trga i postavljanje šatora na Trgu bana Jelačića. “Javni prostori moraju biti javni, a javni interes ne smije biti podređen privatnom”, poručio je i dodao da  “gradonačelnik Bandić jedino što radi sustavno je sustavno uništavanje javnih prostora.”

Nedavni istup zamjenice pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zrinke Paladino, koja je optužila Bandića i gradske vlasti za nepravilnost vezane za slučaj Cvjetnog trga, nazvao je “hrabrim, ispravnim i časnim”, ocjenjujući njezine optužbe potvrdom javne tajne o privilegiranim pojedincima i pogodovanju njihovim interesima.

Etlinger je ustvrdio kako sve veći problem gospodarenja otpadom u gradu uzrokuje nedostatak političke volje da se ustroji sustav koji će građane educirati, omogućiti im odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu, te nižim cijenama usluge motivirati sve one koji se odluče reciklirati.

Činjenicu da Zagreb prikuplja sve vrste otpada, a zbrinjava samo miješani komunalni otpad odlaganjem na Jakuševcu, ocijenio je nevjerojatnom. Jer, tvrdi Etlinger, “Zagreb od toga ima jedino troškove, a prihode prepuštamo nekom drugome”. Ističe kako je riječ o vrijednim poslovima koje Grad koji želi biti razvijen i bogat treba obavljati samostalno.

Komentiraj