Baskijska separatistička organizacija ETA oglasila se u nedjelju povodom nacionalnog dana Baskije istaknuvši kako od španjolske vlade ne traži ništa u zamjenu za prošlotjedno razoružanje već da je predala automatsko oružje i eksploziv u baskijske ruke kako bi se mirnim putem nastavio proces stvaranja nezavisne države.

“Još davno je ETA odustala od pokušaja zadovoljenja onih koji nikad ničime nisu zadovoljni. Razoružanje je provedeno s pogledom prema domovini Baskiji s ciljem stvaranja povoljnijih uvjeta, provođenja rasprave i stezanja čvorova kako bi se oblikovao dajnji proces”, navedeno je u priopćenju ETA-e poslanom baskijskim novinama Gara.

Skupina koja je od 1959. godine nastojala oružanim putem stvoriti nezavisnu Baskiju na sjeveru Španjolske i jugozapadu Francuske istaknula je kako nije bilo nikakve mogućnosti za pregovore s Madridom i Parizom oko razoružanja pa je zahvalila aktivističkoj organizaciji Obrtnici mira na posredovanju. Prije tjedan dana su Obrtnici mira u gradu Bajoni, na jugozapadu Francuske, predali popis skrivenih skrovišta, nakon čega je francuska policija pronašla 120 komada vatrenog oružja, oko tri tone eksploziva, detonatore i metke.

“Oružje nije bilo valuta za pregovore nego je razoružanje poslužilo kako bi pokazali zatvorenost dviju država i istovremeno potaknuli novi ciklus nezavisnosti. Ciklus u kojem će aktivizam i sudjelovanje naroda biti ključni”, navela je ETA kojoj se pripisuje više od 820 ubojstava policajaca, političara ali i civila prilikom postavljanja bombi u Španjolskoj.

Španjolska vlada desnog centra poručila je iz Madrida prošli tjedan kako ETA neće dobiti ništa zauzvrat niti će vlada promijeniti zatvorsku politiku prema više od 300 njezinih  pripadnika zatvorenih daleko od Baskije. Neki su teško bolesni pa u baskijskim mjestima zahtijevaju njihovo puštanje.

Euskadi Ta Askatasuna, na baskijskom jeziku Baskija i Sloboda, nastala u vrijeme represivnog režima generala Francisca Franca prekinula je oružane aktivnosti 2011. no niti u nedjelju nije rekla hoće li se raspustiti.

“Provest ćemo internu raspravu kako bi proces napredovao”, istaknula je grupa navodeći kako se naslijeđe Francovog režima istrošilo, države zapale u krizu, u društvu prevladava pravo na odlučivanje, postoji kapacitet za mobilizaciju stanovnika te mogućnost stvaranja saveza među zagovornicima nezavisnosti. Kao primjere navodi Škotsku koja je 2014. organizirala referendum a nakon Brexita traži novi, te pokrajinu Kataloniju čija je regionalna vlada za rujan najavila referendum.

“Stvorena je povijesna prilika. Na putu prema stvaranju države Baskije, shvaćenom kao narodnom procesu, najveći izazov je pridobiti većinu”, navodi ETA. Vlada u Madridu je ranije istaknula kako je ETA poražena zahvaljujući njezinim antiterorističkim akcijama i suradnji s Francuskom gdje se skrivaju pripadnici separatističke skupine. Razoružanje je prošli tjedan nazvala predstavom, pokušajem da porazena grupa prikaže svoju dobru volju. Pozvala je ETA-u na raspuštanje i ispriku žrtvama.

Baskija od 1978. ima status autonomne pokrajine s vlastitim parlamentom, policijom, obrazovanjem i poreznom politikom no ETA je i nakon uvođenja demokracije nastavila s bombaškom kampanjom inzistirajući na punoj nezavisnosti. U španjolskoj regiji Baskiji živi 2,1 milijun stanovnika a u francuskom dijelu oko 300.000.

Španjolska vlada premijera Mariana Rajoya, koji je u studenom dobio novi četverogodišnji mandat, te tri od četiri najveće španjolske političke stranke protive se referendumima o nezavisnosti. Pozivaju se na ustav donesen 1978. prema kojem se referendumi mogu organizirati jedino na razini čitave Španjolske. Unatoč zabrani Ustavnog suda katalonska vlada sastavljena od stranaka koje zagovaraju odcjepljenje najavila je referendum za ovu godinu.

Komentiraj