ESPLANADE ZAGREB Predstavljena knjiga Maroja Mihovilovića ‘Kolači moje omame Vilme’

Berislava Picek, Samir Cerić Kovačević

S puno šarma i izvrsnih kolača u čarobnom blagdanskom ozračju zagrebačkog hotela Esplanade održana je promocija knjige ‘Kolači moje omame Vilme’ koja nas vodi u “slatku povijest mitteleuropske kulture stola i duha vremena”.

Desetljećima zaboravljena bilježnica bake našeg uglednog novinara i publicista Maroja Mihovilovića postala je predložak za zanimljivu knjigu o kolačima i podsjetnik na vrijeme u kojem su živjeli naše bake i djedovi.

Prekrasna suradnja s hotelom Esplanade dogodila se sasvim slučajno. Sve je započelo kada je autor knjige pronašao bilježnicu zapisa i bilješki voljene bake Vilme, staru gotovo stotinu godina. Omama Vilma bila je književnica, puno je vremena provodila u kuhinji, a unuci su je obožavali. Oštećenu i djelomično nečitljivu bilježnicu recepata urednik knjige i Esplanadin dugogodišnji prijatelj, Željko Žutelija, pokazao je šefici kuhinje Ani Grgić koja je sa svojim timom vrsnih slastičara prihvatila izazov te pažljivo rekonstruirala i oživjela recepte i slastice omame Vilme.

“U ovim koricama nalazi se blago riječi i okusa i mirisa punih fotografija Berislave Picek. Zahvaljujući Maroju Mihoviloviću i Profilovu sjajnom izdanju, a uz nagovor Željka Žutelije koji je čvrsto vjerovao da jedino slastičarski tim hotela Esplanade na čelu sa šeficom Anom Grgić može ispeći kolače omame Vilme, oživljen je duh jednog osebujnog vremena, građanske kulture, kulinarske i slastičarske tradicije kojoj i mi pripadamo”, rekla je Sanda Sokol, menadžerica marketinga i odnosa s javnošću hotela Esplanade.

Komentiraj