EPA/PIYAL ADHIKARY

ESKALACIJA SUKOBA Pakistan srušio dva indijska vojna aviona

Pakistan je u srijedu potvrdio da je izveo zračne napade na dio Kašmira koji je pod kontorolom Indije i da je pri tome oborio dva indijska borbena aviona, javlja Guardian.

Potvrđeno je i kako je jedan indijski pilot zarobljen.

Pakistanska vojska je objavila kako su indijski avioni ušli u zračni prostor Pakistana i da su zbog toga oboreni.

Indijska novinska agencija ANI izvjestila je u srijedu da je oboren i pakistanski zrakoplov F-16.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mohamad Faisal kazao je kako su pakistanske zračne snage pokrenule napade kako bi pokazale “naše pravo, želju i sposobnost samoobrane”. “Ne želimo eskalaciju, ali smo u potpunosti spremni ako budemo na to prisiljeni”, rekao je on.

Indija je u utorak objavila da je malo poslije ponoći u utorak izvela “preventivni zrakoplovni napad” na pakistanskom teritoriju i ubila “velik broj” pripadnika islamističke skupine, a Islamabad upozorava na “povredu” granice u spornom dijelu Kašmira.

Incident se dogodio u trenutku kada su veoma napeti odnosi između dvaju susjeda nakon bombaškog napada u indijskom dijelu Kašmira u kojemu je 14. veljače poginulo najmanje 40 pripadnika indijskih paravojnih snaga i za koji je odgovornost preuzela pobunjena islamistička skupina Jaish-e-Mohammed (JeM) bazirana u Pakistanu.

Strahuje se od eskalacije sukoba između dvaju suparničkih susjednih zemalja koje posjeduju atomsko oružje i koje su već više puta ratovale, napose zbog Kašmira.

Pakistan je nešto ranije u utorak objavio da je uspješno odgovorio na kratak ulazak indijskih zračnih snaga iznad Kašmira.

Indija je “povrijedila kontrolnu crtu (koja je prihvaćena kao granica između dviju zemalja u Kašmiru), rekao je glasnogovornik pakistanske vojske, general Asif Ghafoor na Twitteru. “Pakistansko zrakoplovstvo se odmah mobiliziralo. Indijski zrakoplovi su se vratili”, rekao je.

Indijski zrakoplovi su ušli “četiri do šest km duboko u teritorij”, dodao je u drugoj objavi na Twitteru.

Komentiraj