Eskalacija prijetnji novinaru Nacionala: ‘Ako će mu trebati respirator, neće ga dobiti!’

U Sloveniji ne prestaje linč novinara Blaža Zgage, a posljednju prijetnju uputio mu je Janez Lavre, ravnatelj bolnice u mjestu Slovenj Gradec, koji je Zgagi i ‘njemu sličnima’ između ostalog poručio: ‘Neka gamad ide kamo hoće’

Nakon što je novi slovenski premijer Janez Janša stupio na dužnost usred pandemije koronavirusa i nakon što je u samo nekoliko dana smijenio sve vodeće ljude represivnog državnog aparata i vodeće ljude liječničke ustanove za suzbijanje epidemije, uspostavivši vlastiti “krizni štab” koji nema nikakvo uporište u slovenskim zakonima ili propisima, u toj državi započeo je i oštri javni obračun s nezavisnim novinarima i medijima u kojemu se koriste najstrašnije i najprimitivnije metode, poput poticanja ili toleriranja javnog linča. Jedna od glavnih meta je slobodni istraživački novinar i dugogodišnji suradnik Nacionala Blaž Zgaga koji je u prethodnim tjednima detaljno secirao Janšine poteze koji imaju obilježja diktatorskih postupaka i koji ovu državu sve očitije smještaju u kategoriju “iliberalnih demokracija”.

Zatiranje medijskih sloboda jedan je od ključnih koraka u tom procesu, a povjerenica Vijeća Europe Dunja Mijatović utvrdila je da Slovenija ide upravo u tom smjeru svrstavši je u društvo država poput Turske, Mađarske, Rusije, Češke i Armenije, u kojima je ozbiljno narušena sloboda govora.

Blaž Zgaga u proteklim danima postao je meta više napada, a jedan od njih je objava na službenoj internetskoj stranici Janšina Kriznog štaba Republike Slovenije, na kojoj je postavljen tweet u kojemu njegovo ime stoji prvo – uz imena filozofa Slavoja Žižeka, pjesnika Borisa A. Novaka i profesora Darka Štrajna – u navodnoj informaciji da “psihijatri traže četiri osobe zaražene virusom laži koje su navodno pobjegle iz karantene a imaju virus covid-marx/lenjin”. Radilo se o skandaloznom potezu, ali ne jedinom takve vrste i ne najozbiljnijem: nakon što je Zgaga kao novinar počeo preispitivati legalnost Janšinog Kriznog štaba Republike Slovenije, počeo je primati otvorene prijetnje smrću. Na njegovu zaštitu pozvali su Reporteri bez granica i još šest međunarodnih organizacija za zaštitu slobode medija, no uslijedila je nova runda linča: ravnatelj bolnice u Slovenj Gradcu Janez Lavre upravo je ispod vijesti o međunarodnom apelu za Zgaginu sigurnost napisao “Neka gamad ide kamo hoće”, a njemu je – kao i nizu drugih novinara te oporbenih političara – poželio da se zaraze “pa da vide kako će cviljet’i’. Poručio im je i da “neće dobiti respirator ako im zatreba”.

Ovakvo ponašanje bilo je pretjerano čak i za onemoćale službene instance u Sloveniji, pa je tako reagirao predsjednik Upravnog vijeća slovenjgradske bolnice Simon Jevšinek, a s osudom se oglasila i Slovenska liječnička komora. Ravnatelj bolnice Lavre na koncu je pobrisao svoje objave i ispričao se, pokušavši opravdati svoje postupanje “psihičkim opterećenjem i pritiskom zbog epidemije koronavirusa”, no ovaj slučaj zapravo je simptomatičan za stanje medijskih sloboda u Sloveniji i ukazuje da se ne radi o ekscesu, nego o sustavnoj praksi u koju su uključene različite instance vlasti, ali i mediji pod njenom kontrolom. U tome se posebno ističe Nova24TV, koju kontrolira grupacija bliska mađarskom predsjedniku Viktoru Orbanu i koja je dobila zadatak kupiti neke medije u Sloveniji i pokrenuti neke nove. Upravo tvrtka koja kontrolira internetsku stranicu ove televizije u 73-postotnom je vlasništvu jedne mađarske tvrtke, kao suvlasnik se pojavljuje Ivan Janša – što je zapravo službeno ime premijera Janeza Janše. U ovom slučaju radi se o posljedici ulaganja četiri milijuna eura kapitala povezanog s Orbanovom strankom Fidesz u slovenske i sjevernomakedonske medije, o čemu su pisali neki slovenski mediji. Smijenjena ravnateljica policije Tatjana Bobnar prije dolaska Janše na vlast potvrdila je to, kada je izjavila da je policija istraživala trag tog novca .

Nova24TV posebno se iskazala u slučaju novinarke lista Večer Klare Širovnik kada se nakon jednog nespretno sročenog tweeta o potresu u Zagrebu – napisala je, naime, da to što se osjetilo nije bio potres, nego je Janšin ego pao iz kreveta – našla na žestokom udaru režimskih medija koji joj nisu zamjerili da vrijeđa žrtve potresa, nego Janeza Janšu. Nova24TV između ostalog je za list Večer objavila da je “u vlasništvu crvenog tajkuna Uroša Hakla”, a nakon više od dvije stotine odvratnih komentara i prijetnji novinarka Tatjana Bobnar poručila je: “Ne morate me ubijati. Već sam mrtva.”

U slovenskim medijima već neko vrijeme na djelu je neka vrsta “orbanizacije”, odnosno gotovo otvorenog pokušaja njihova stavljanja pod kontrolu vlasti, u čemu se Janša očigledno ugleda na mađarskog predsjednika Orbana. Na sličan potez prošlog tjedna odlučio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je marionetskoj vladi naložio propis po kojemu sve informacije o pandemiji koronavirusa daje isključivo Krizni stožer i po kojemu se oštro kažnjava svako odstupanje od tog pravila. Već prvog dana njegove provedbe privedena je novinarka Ana Lalić, zbog teksta o katastrofalnom stanju u novosadskoj bolnici, pa je su uslijedili međunarodni pritisci i vladina uredba je povučena, a novinarka puštena na slobodu.

“Očito da vodeća stranka SDS Janeza Janše sistematski upotrebljava propagandne medije koje financiraju Orbanovi posrednici iz Mađarske, za širenje mržnje prema novinarima i svim kritičkim državljanima. Nakon toga slijede mnoge anonimne prijetnje na različitim forumima, dodatno namijenjene širenju straha među ljudima. Usprkos činjenici da je u vrijeme epidemije glavni neprijatelj zapravo virus, krajnje desna Janšina vlada pokrenula je brojne represivne mjere s kojima se nisu složili ni epidemiolozi, prema propisima najodgovorniji za suzbijanje epidemije, a sad je vlada najavila i da će poslati vojsku na hrvatsko-slovensku granicu i pojačati policiju u unutrašnjosti, što je zapravo najava jače represije prema građanima”, objašnjava za Nacional novinar Blaž Zgaga.

“Prošlog petka ostavku je dala i vodeća epidemiologinja u ‘radnoj skupini’ vlade koja još uvijek ignorira sve zakonske propise upravljanja krize javnog zdravlja i Državni plan za suzbijanje epidemije. Jedini državni tajnik u Ministarstvu zdravlja i bivši predsjednik Liječničke komore dao je ostavku iz osobnih razloga već poslije nekoliko tjedana, dok će novi vršitelj dužnosti Nacionalnog instituta javnog zdravlja uskoro biti smijenjen jer je javno izjavio da su mjere vlade prejake. Tako su pored novinara i kritičkih intelektualaca jedna od meta krajnje desne Janšine vlade i jedini liječnici koji imaju licencu Liječničke komore za epidemiologiju. U vrijeme najgore epidemije za vrijeme više generacija, slovenska javnost ne može čuti što o tome misle epidemiolozi jer oni imaju i zabranu nastupanja u javnosti. Svi događaji u posljednjim tjednima pokazuju da se Slovenija prema mađarskom uzoru pretvara u diktaturu.”

U očiglednom sumraku slobode medija u Sloveniji osobno prilog dao je i njen premijer: kada je javna RTV Slovenija objavila vijest o povišici plaća ministarstva, Janez Janša je na Twitteru napisao: “Ne širite laži. Plaćamo vas za informiranje, ne za zablude. Očito vas ima previše i predobro ste plaćeni.”

Nakon toga njegovi su pobornici pokrenuli lavinu zahtjeva da se smanji ili ukine javna televizija. Direktor RTV-a Igor Kadunc odmah je javno odgovorio da neće dopustiti cenzuru, ali kako će vlada uskoro imenovati nove članove programskog vijeća RTV-a, vjerojatno će biti hitno smijenjen i onda će krenuti slične kadrovske smjene na televiziji kakve su bile i u razdoblju prve Janšine vlade, kada je 571 slovenski novinar potpisao peticiju protiv cenzure. Osim toga je i tjednik Demokracija, u vlasništvu stranke SDS i mađarskih financijera, u jednom komentaru velik broj novinara i skoro sve medije proglasio teroristima i izdajnicima naroda, uz tvrdnju da će biti sreća u nesreći kada će zbog ekonomske katastrofe zbog koronavirusa veliki dio tiskanih medija propasti. Predsjednik i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Borut Pahor koji je u dugogodišnjem skrivenom savezništvu s Janšom, šuti i u vrijeme krize šalje državljanima fotografije preko društvenih mreža kako se sunča. Janša i njegovi mediji počeli su odmah jako napadati novinare i medije te im prijetiti, što se uklapa u plan koji je jedan od najvećih slovenskih pjesnika Boris A. Novak – kojeg je Janšin krizni stožer proglasio ‘zaraženim virusom covid/marx/lenjin’ – u svom otvorenom pismu proglasio iznimno opasnim. “Nova vlada zloupotrebljava pandemiju kao paravan za nametanje političke diktature”, napisao je Novak.

Komentiraj