Patrik Macek/PIXSELL

ESIH I GLASNOVIĆ ODBILI PREMIJERA ‘Ovo prikupljanje potpisa bila je samo farsa’

Saborski zastupnici Bruna Esih i Željko Glasnović sinoć su na sastanku kod premijera Andreja Plenkovića odbili dati podršku Plenkoviću za sastavljanje nove saborske većine.

Esih je putem svog Facebook profila objasnila zašto Plenković nije dobio njenu potporu, navodeći da im nije želio zajamčiti da u novoj Vladi neće biti ministara iz redova SDSS-a, IDS-a i HNS-a.

“General Glasnović i ja došli smo danas u Klub zastupnika HDZ-a u dobroj vjeri i namjeri kako bismo dali svoj potpis za izbor predsjednika Hrvatskog sabora iz redova HDZ-a.

Međutim, zbog nejasnih razloga izazivanja čitave krizne situacije i uzimanja u obzir realne mogućnosti i kalkulacija da će novu vladu među ostalima činiti HNS, IDS i SDSS, od predsjedništva stranke i predsjednika osobno zatražili smo pisano jamstvo da se to neće dogoditi. To traženo jamstvo nismo dobili. Naglašavam da to jamstvo nije bilo ništa drugo već izražena volja naroda na proteklim izborima.

Želim nagasiti kako mi je nekoliko puta za vrijeme sastanka nedvomisleno rečeno da se novi izbori ustvari priželjkuju. Stoga smatram kako je ovo prikupljanje potpisa bila samo farsa u kojoj se teret odgovornosti za izazivanje krize i novih izbora htjelo s glavnih krivaca prebaciti na one koji s time nisu imali apsolutno nikakve veze, a što je također vrlo jasno dano do znanja”, napisala je Esih na Facebooku.

[PRIOPĆENJE – ZAŠTO NISMO POTPISALI]General Glasnović i ja došli smo danas u Klub zastupnika HDZ-a u dobroj vjeri i…

Posted by Bruna Esih on Tuesday, May 2, 2017

Uz objavu je priložila i fotografiju dokumenta koji su Esih i Glasnović sastavili uoči sastanka s Plenkovićem.

“U skladu s našom trajnom opredijeljenošću da osobne i partikularne interese podredimo interesima hrvatskoga naroda, smatramo svojom obvezom jasno i nedvosmisleno se odrediti prema novonastaloj situaciji za koju ne snosimo nikakvu odgovornost niti smo na bilo koji način pridonijeli njezinu nastanku i razvitku.

Interes hrvatske države je stabilnost. Međutim, to ne znači stabilnost pod svaku cijenu niti nenačelne, polujavne ili prikrivene koalicije.

Smatramo da u postojećim složenim okolnostima postupamo u skladu s osjećajima i težnjama svojih pristaša i birača, ako podupremo nastojanje da se izabere novi predsjednik Hrvatskoga sabora, a slijedom toga eventualno predsloži nova vlada. Međutim, to možemo učiniti samo uz uvjet da u presloženu Vladu Republike Hrvatske ne uđu ministri iz redova HNS-a, IDS-a i SDSS-a. Uostalom, to već proizlazi iz rezultata posljednjih izbora te našega već izrečenoga i javnosti poznatog stava.

U slučaju da ovaj uvjet ne bude ispunjen i da se na bilo koji način izigraju rezultati narodne volje izražene na posljenjim izborima, uskratit ćemo svoj glas potpore prilikom glasovanja o izboru predsjednika Sabora”, stoji u dokumentu.

Komentiraj