Escobar poručio da je SAD odlučno uz BiH, Dodik nastavio s napadima

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar odvojeno se sastao u četvrtak s predsjedateljem i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem te poslao jasnu poruku da SAD snažno podupire cjelovitost i integritet BiH koju već tjednima potresa teška politička kriza.

U priopćenjima koja su iz Predsjedništva BiH dostavljena medijima stoji kako je tijekom razgovora s Komšićem Escobar izrazio punu potporu SAD-a suverenitetu i terirorijalnom integritetu BiH. Uz to je osudio najavu postupaka člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji vode ka eskalaciji krize u zemlji.

Komšić je pak kazao kako na Dodikove provokacije “neće nasjedati” te da strogo inzistira samo na institucionalnom odgovoru i radu Tužiteljstva BiH.

On je ranije javno pozvao državno tužiteljstvo da odmah reagira i procesuira Dodika zbog njegovih najava da će u RS-u inzistirati na donošenju zakona kojima će proglasiti nezakonitima brojne državne institucije poput vojske i policije te pravosudnih tijela.

Iz Džaferovićeva je ureda priopćeno kako su se on i Escobar suglasili da ne postoji ustavni način na koji bi se RS povukla iz sudjelovanja u državnim institucijama čije je djelovanje utemeljeno na zakonima donesenima u parlamentu BiH.

Escobar, koji u State Departmentu ima status zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika, ujedno je najviše rangirani američki diplomat koji se bavi zapadnim Balkanom, uključujući tu i BiH.

Prije nešto više od dva tjedna Dodika je u telefonskom razgovoru upozorio kako bi svaki njegov korak koji bi vodio podrivanju teritorijalnog integrireta i suvereniteta BiH mogao prouzročiti ozbiljne sankcije jer SAD neće biti samo promatrač zbivanja u toj zemlji.

Sam Dodik je pak u četvrtak nastavio verbalni rat s američkom administracijom koji vodi već godinama, odnosno otkako je potkraj 2017. godine kažnjen zabranom ulaska u SAD.

U izjavi za medijie u RS-u Dodik je ustvdio kako je američko veleposlanstvo u Sarajevu a ne on pravi uzročnik nestabilnosti u BiH jer “stalno prijete i drže lekcije o ustavnosti” te zagovaraju samo interese Bošnjaka.

“Njihove prijetnje su, balkanskim vokabularom rečeno, siledžijske. Sve vrijeme svog djelovanja su na fonu muslimanskog projekta BiH, lažno se predstavljajući da navodno prave ‘funkcionalnu državu’, a u suštini rade za muslimane i pravljenje njihove muslimanske države”, izjavio je Dodik dok se američki veleposlanik Eric Nelson istodobno sastao s ministricom vanjskoh poslova BiH Biserom Turković.

Iz Ministarstva vanjskih poslova u Sarajevu priopćeno je kako je Nelson prenio poruku da SAD “pozorno prati stanje u BiH” uz procjenu kako ne treba nasjedati na provokacije koje bi dalje destabilizirale zemlju.

“Potrebno je ostati miran i udružiti progresivne snage kako bi BiH izašla jača i prosperitetnija iz ove krize”, kazao je Nelson.

Komentiraj