Erupcija vulkana na Kanarima, prvi put otkazani letovi

Sedam letova predviđenih u petak u zračnoj luci španjolskog otoka La Palma, u Kanarskom arhipelagu, otkazani su zbog velikog oblaka pepela iz vulkana Cumbre Vieja, koji erumpira od nedjelje, objavila je tvrtka koja upravlja španjolskim zračnim lukama (Aena).

Otkazna su tri odlazna leta i četiri dolazna, svi na unutrašnjim linijama, prvi puta od početka erupcije, precizira Aena na svojoj internet stranici i ne navodi ništa za sljedeće dane.

Još šest regionalnih letova je otkazano koji povezuju La Palmu s drugim otocima turističkog arhipelaga, a trebali su ih osigurati kompanije Binter, Canaryfly i Air Europa.

Snažne eksplozije i veliki oblak pepela iz vulkana Cumbre Vieja naveli su vlasti da evakuiraju nekoliko četvrti grada El Paso.

Video snimka koju je emitirala Civilna garda pokazuje vrt koji u potpunosti prekriva “između 30 i 40 centimetara” vulkanskog pepela.

Prema posljednjim podacima Copernicusa, europskog sustava za geoprostorna mjerenja, lava je do sada uništila 390 kuća i prekrila 180,1 hektara, ili još 40 kuća u dva dana, na otoku čija je glavna gospodarska aktivnost uzgoj banana.

Strahuje se da bi spoj lave i mora mogao izazvati emisije toksičnih plinova.

Pri erupciji Cumbre Vieja nitko nije stradao, ali je već evakuirano oko 6100 ljudi, od kojih 400 turista,

Španjolski premijer Pedro Sánchez, koji je u posjetu otoku, najavio je da će španjolska vlada na sastanku u utorak proglasiti La Palmu “područjem koje je pogodila prirodna katastrofa”.

 

Komentiraj