Hemingway prije 67 godina dobio Nobelovu nagradu. Ženi je rekao: ‘Dobio sam onu švedsku stvar’

Dana 28. studenog 1954. godine Ernestu Hemingwayju dodijeljena je Nobelova nagrada za književnost. No, Hemingway nije mogao prisustvovati ceremoniji u Švedskoj. Umjesto toga napisao je govor koji je pročitao John Cabot, američki veleposlanik u Švedskoj.

Naime, u siječnju te godine Hemingway i njegova žena Mary letjeli su u maloj Cessni iznad Afrike. Pilot je u zraku pokušao izbjeći jato ptica ali je zakačio o telefonsku žicu. Avion je ozbiljno oštećen, Hemingway i pilot nisu imali teže ozljede, a Mary je slomila nekoliko rebara.

Potom su se vratili i uzletili s novim avionom i novim pilotom. Leteći iznad Ugande opet su doživjeli nesreću – avion se zapalio. Mary i pilot uspjeli su se izvući iz aviona, no Hemingway je udario glavom u vrata izlazeći iz aviona. Pritom je zaradio ozbiljne ozljede (fraktura lubanje, dva diska kičme su slomljena, desna ruka i rame su iskočili, lice mu je nagorilo u požaru, oštećen mu je sluh i vid itd.).

Nakon što je saznao da je dobio Nobelovu nagradu za književnost, Ernest Hemingway je svojoj četvrtoj ženi Mary Welsh rekao da je dobio onu “švedsku stvar” u iznosu od 35.000 dolara (prema današnjoj vrijednosti oko 300.000 dolara) i da se za taj novac može “lijepo zabaviti”.

Komentiraj