HINA / Stanko GRUDEN

Erjavec zadovoljan usmenom raspravom o arbitraži pred Europskom komisijom

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu da je zadovoljan današnjom usmenom raspravom u Bruxellesu na ekspertnoj razini, održanoj slijedom slovenske pritužbe na Hrvatsku da krši pravo EU-a zbog nepriznavanja arbitražne presude.

“Članovi našeg izaslanstva rekli su mi da su zadovoljni i da je Europska komisija vodila sastanak na stručan način, a takva su bila i postavljena pitanja”, kazao je Erjavec u razgovoru za slovenska agenciju STA, komentirajući sastanak održan na inicijativu Slovenije u vezi s njenom tvrdnjom da Hrvatska neprimjenjivanjem arbitražne presude o granici krši europsko pravo.

“Pokazalo se je da je pismo koje smo u vezi s tim poslali Komisiji bilo vrlo dobro stručno utemeljeno”, kazao je Erjavec, dodavši da su predstavnici Komisije u razgovoru s obje delegacije nastojali utvrditi vezu između prava Europske unije i odluke Hrvatske da ne pristane na implementaciju arbitražne presude.

“Naši su predstavnici nastupali stručno, a takvi su bili i njihovi odgovori na pitanja, dok Hrvatska na sastanku nije predstavila nikakve nove argumente”, kazao je šef slovenske diplomacije koji suprotno nekim ranijim najavama nije nazočio usmenoj raspravi u Bruxellesu.

Hrvatska je po Erjavčevim riječima nastupila sa “političkim argumentima”, navodeći da “arbitražna presuda ne postoji” i da je zato ne može implementirati, dok je u arbitražnom sporu službeno stajalište Ljubljane da postupak nije bio kompromitiran u toj mjeri da se nije mogla proglasiti odluka arbitara u graničnom sporu, da ga Hrvatska sada mora implementirati, da neimplementacijom zato krši pravo EU-a i sporazum o arbitraži koji su 2009. potpisali tadašnji predsjednici vlada Jadranka Kosor i Borut Pahor i da se više ne može bilateralno dogovarati granično rješenje jer je ono prema stajalištu Slovenije sada “definitivno” riješeno.

Današnji postupak pred komisijom Slovenija je pokrenula prema članku 259 Lisabonskog ugovora o djelovanju EU-a, prema kojemu jedna članica EU-a može tužiti drugu pred sudom EU-a ako ocijeni da svojim djelovanjem krši europsko pravo.
Nakon današnje usmene rasprave, pojasnio je Erjavec, postupak će se nastaviti nakon što stajališta obiju strana prouči Komisija koja o tome može donijeti mišljenje, ali to i ne mora učiniti.

Slovenija je već ranije najavila da će Hrvatsku, ukoliko ne promijeni mišljenje o provedbi arbitražne odluke, tužiti sudu EU-a, bez obzira na moguće rezerve Europske komisije, ukoliko se ona o sporu s Hrvatskom ne bi izjasnila, kako očekuje slovenska vlada.

Komentiraj