Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u četvrtak da je “začuđen” nekim navodima iz pisma hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović predsjednicima Europskog vijeća, Europskog parlamenta i Europske komisije Donaldu Tusku, Antoniju Tajaniju i Jean-Claudeu Junckeru, jer je njima krivnju za zastoje na graničnim prijelazima između Slovenije i Hrvatske zbog izmjena u schengenskoj uredbi pripisala Sloveniji.

“Odlučno odbacujem svaku krivnju Slovenije za zastoje na granici, Slovenija samo ispunjava schengensku uredbu”, kazao je slovenski ministar na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade, reagirajući na pisma kojima je hrvatska predsjednica čelnike europskih institucija upozorila da je Slovenija svojim načinom primjene strožih kontrola na vanjskim granicama EU-a i Schengena uzrokovala višesatne zastoje na graničnim prijelazima, te da se to može negativno odraziti na hrvatski turizam i gospodarsku aktivnost općenito.

Erjavec je ustvrdio da je u navodima iz pisma hrvatske predsjednice mnogo netočnosti i da je time razočaran pa očekuje da će to hrvatskoj predsjednici reći i slovenski predsjendik Borut Pahor koji se s njom često sastaje na neformalnim susretima.

Slovenija kao članica Schengenskog područja, što Hrvatska još nije, mora poštovati izmjene schengenske uredbe koja je namijenjena jačanju sigurnosti, a u doba kad su se izmjene donosile na vrijeme je upozoravala na njene nedostatke i probleme koje može izazvati na granici, ali te primjedbe nisu bile uvažene, kazao je slovenski šef diplomacije.

Istodobno, Erjavec je odlučno odbio sugestije kako je schengenske propise i striktne kontrole na slovensko-hrvatskim graničnim prijelazima zapravo anticipirao jednom svojom izjavom u kojoj je najavio da će slovenska turistička sezona možda biti ugrožena ako Hrvatska ne pristane na odluku arbitražnih sudaca koju Slovenija očekuje još ove godine.

“Nikad nisam prijetio blokadom turista koji idu u Hrvatsku i odbacujem aluzije da su pooštrene kontrole zbog toga. Moja izjava je u Hrvatskoj bila zlorabljena kako se često događa”, kazao je Erjavec, te dodao da gužve na granici nemaju veze s arbitražom nego sigurnošću.

Odgovarajući početkom siječnja, u emisiji slovenske televizije Studio City, na pitanje o tome što će se dogoditi ako odluka arbitražnog suda stigne uoči turističke sezone, kada i mnogo Slovenaca odlazi na hrvatsku obalu, rekao da će ono što će se u tom slučaju dogoditi “sigurno više naštetiti Hrvatskoj”. “Mislim na one koji će iz Austrije i Njemačke preko Slovenije putovati u Hrvatsku. Ako to pitanje još bude otvoreno i ako arbitražna odluka ne bude implementirana, bit će teškoća i već sam rekao da se ta stvar neće lako riješiti”, kazao je tada slovenski šef diplomacije.

Erjavec je danas, međutim, opet ponovio stajališta Ljubljane koja ne prihvaća hrvatsko stajalište da je arbitraža o granici zbog postupaka Ljubljane nepovratno kompromitiran proces i da treba pristupiti razgovorima o alternativnom mirnom rješenju spora.
“Čudi me da predsjednica jedne od članica Unije govori da ona neće poštovati arbitražni sporazum koji je validan i na snazi. Arbitražni sud je odlučio da se postupak arbitraže nastavlja, a odbijanje arbitraže je vrlo neeuropsko ponašanje”, kazao je Erjavec.

Po njegovim bi riječima bilo najbolje da je i Hrvatska članica Schengena, ali po njegovoj ocjeni za sada ne ispunjava kriterije, dok Slovenija mora striktno primjenjivati novu schengensku uredbu jer to od nje zahtijevaju i druge zemlje Schengenskog područja, a u suprotnome bi, tvrdi on, mogla ispasti iz Schengena.

Komentiraj