Erjavec: Ukrajina zadovoljna tumačenjem o smislu Putinova dolaska u Sloveniju

FaH

Slovenija podržava suverenost i teritorijalni integritet Ukrajine, a dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina krajem srpnja u Sloveniju ima komemorativni značaj i on tom prilikom neće imati nijedan službeni bilateralni susret sa slovenskim dužnosnicima, izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nakon što se u Bruxellesu sastao s ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom.

Erjavec je nakon susreta rekao da je ukrajinski ministar vanjskih poslova bio zadovoljan pojašnjenjem da se radi o posjetu Putina 30. srpnja povodom obilježavanja 100. obljetnice pogibije ruskih vojnih zarobljenika iz Prvog svjetskog rata na slovenskom tlu, da je poziv Putinu uputio predsjednik Borut Pahor, ali da posjet nema službeni karakter, odnosno da se ne radi o pokušaju omekšavanja politike EU-a prema Rusiji i njenim postupcima prema Ukrajini, vezanim za Krim i istočne dijelove Ukrajine.
Slovenija je spremna pomoći Ukrajini svojim iskustvom i stručnim savjetima u procesu svog uključivanja u euroatlantske integracije, onako kako je to radila u suradnji s državama zapadnog Balkana, istaknuo je Erjavec, dodavši da se Slovenija sprema i na posjet ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka koji bi ove godine trebao posjetiti Ljubljanu.
Ukrajinskog će predsjednika tom prilikom pratiti i jaka gospodarska delegacija, pa se očekuje da će u fokusu biti gospodarska suradnja dviju zemalja.

Komentiraj