Zeljko Lukunic/PIXSELL

Erjavec u utorak u Moskvi s Lavrovom pred Putinov posjet Sloveniji

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec odlazi u utorak u dvodnevni posjet Ruskoj Federaciji tijekom kojega će se prvog dana sastati s ruskim šefom diplomacije Sergejem Lavrovom, uoči posjeta ruskog predsjednika Sloveniji krajem mjeseca.

 

Formalni povod posjeta je sastanak slovensko-ruske stalne komisije za  trgovinsko-gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju kojoj predsjedavaju Erjavec i ruski ministar za veze i komunikacije Nikolaj Nikiforov s kojim se Erjavec sastaje u srijedu, dok će posjet početi u utorak razgovorima Lavrova i Erjavca.

Kako je objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, dvojica šefova diplomacija razmijenit će tom prigodom stajališta o aktualnim bilateralnim i međunarodnim temama, no vjerojatno će biti riječi i o detaljima skorašnjeg dolaska predsjednika Vladimira Putina u Sloveniju koju na poziv kolege Boruta Pahora posjećuje 30. lipnja.

On dolazi na obilježavanje pogibije velikog broja ruskih vojnika koji su kao austrijski ratni zarobljenici na teritoriju današnje Slovenije poginuli u lavini u slovenskim Alpama pri gradnji planinske ceste na prijevoju Vršič.

Međuvladino povjerentvo za gospodarsku i znanstvenu suradnju će pak prigodom boravka Erjavca u Moskvi razmotriti aktivnosti i moguće mjere za zaustavljanje trenda pada gospodarske suradnje zadnjih godina, a one su uzrokovane sankcijama EU-a, objavilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Komentiraj