Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec zauzeo se u utorak u Moskvi u razgovorima s ruskim šefom diplomacije Sergejem Lavrovom za elastičniji odnos EU-a prema Rusiji kad je riječ o ekonomskim sankcijama koje su zbog ukrajinske krize još uvijek na snazi.

“Sankcije nisu okončale ukrajinsku krizu, to nije pravi instrument za rješenje problema”, kazao je Erjavec nakon sastanka s Lavrovom, na kojem se razgovaralo i o razlozima smanjivanja inače visoke  razine trgovačke razmjene dviju država. To su, uz sankcije, i niže cijene sirovina i manja kupovna moć Rusa, što je smanjilo poslove slovenskih poduzeća s ruskim državnim kompanijama i utjecalo na niži posjet ruskih turista u Sloveniji.

Slovensko-ruska robna razmjena bila je dosegla dvije milijarde eura, no smanjuje se zbog sankcija i devalvacije rublja, kazao je Erjavec.

Prema riječima ruskog ministra Lavrova, pad trgovinske razmjene Rusije sa slovenskim poduzećima moguće je zaustaviti i u uvjetima međunarodnih sankcija kroz rad već postojećeg mješovitog međuvladinog povjerenstva za gospodarsku i znanstvenu suradnju.

Sa slovenske stranke na čelu tog povjerenstva je Erjavec koji će o tome u Rusiji govoriti sa ruskim ministrom za promet i masovne komunikacije Nikolajem Nikiforovom, kako bi dogovorili novi sastanbak povjerenstva, planiran za jesen ove godine u Ljubljani.

Erjavec je kazao da je u razgovoru s ruskim kolegom bilo riječi i o međunarodnim pitanjima, kao što su kriza u Siriji i Iraku, te Libiji, terorizmu i migracijama, ali i o odosima NATO-a i Rusije.

Erjavec se nada kako će Rusija prihvatiti ideju glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga o mogućnosti sazivanja trenutno neaktivnog Vijeća za suradnju NATO-Rusija, što je Moskva do sada samo uvjetno prihvatila, ali tek nakon održavanja summita članica NATO saveza.

Kad je riječ o terorizmu, Slovenija i Rusija se slažu da je u borbi protiv te pojave potrebna suradnja svih, uključujući i Rusiju jer je to ozbiljna prijetnja za sve, kazao je Erjavec.

Komentiraj