HINA/ STA/ Thierry Monasse

Erjavec tvrdi da je interpelacija protiv njega politički pamflet

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je u četvrtak da je interpelacija kojom su dvije oporbene stranke pokrenule pitanje njegove ostavke politički pamflet bez osnove, a u zaštitu ga je uzela i stranka premijera Mire Cerara, navevši da Erjavec u svom mandatu do sada nije počinio bitnu grešku.

“To je pamflet kojim oporba namjerava privući pozornost javnosti, a kritike na moj račun koje u njemu iznose nemaju nikakvu osnovu”, kazao je Erjavec novinarima, reagirajući na interpelaciju koju je u parlament u četvrtak uložila skupina zastupnika dviiju oporbenih stranaka.

Potpise pod interpelaciju dali su zastupnicii Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše i Demokršćanske Nove Slovenije (NSI), čiji je predsjednik zastupničkog kluba Jožef Horvat rekao da će interpelaciju povući ako Erjavca svojom odlukom smijeni sam premijer Miro Cerar.

“Čudi me izjava Horvata koji me kao ministra uvijek hvalio i s kojim sam prije nekoliko dana zajedno ručao, a da mi nije iznio svoje kritike”, kazao je Erjavec novinarima.

U obranu Erjavca, koji je sa svojom strankom umirovljenika (DESUS) glavni koalicijski partner u Cerarovoj vladi, stala je i najveća stranka u vladi.

“Rad ministra vanjskih poslova u ovom je mandatu zbog stanja u Europskoj uniji izuzetno zahtjevan. Svatko radi greške, ali Erjavec nije učinio nijednu bitnu pogrešku”, kazala je Simona Lipicer iz Stranke modernog centra (SMC) Mire Cerara.

Predlagači interpelacije traže Erjavčevu ostavku zbog smjera slovenske vanjske politike koji smatraju pogrešnim, ali navode i slučajeve klijentelizma u ministarsrtvu vanjskih poslova te “promašene” i “nepromišljene” Erjavčeve javne izjave, poput onih u kojima je najavljivao sigurnu slovensku pobjedu u arbitražnom sporu s Hrvatskom, najavu da će Slovenija do kraja prošle godine priznati Palestinu te da slovenska policija među migrantima otkriva i teroriste, što je kasnije sam morao demantirati.

Komentiraj