ERJAVEC: ‘Trebalo bi što prije urediti odnose između SAD-a i Rusije’

FaH

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izrazio je u srijedu očekivanje da će Donald Trump kao novi američki predsjednik urediti odnose SAD-a i Rusije i da će se suradnja EU-a i SAD-a nastaviti.
“Mislim da bi trebalo što prije urediti odnose između SAD-a i Rusije”, kazao je slovenski šef diplomacije, komentirajući pobjedu Trumpa.

Republikanski pobjednik na izborima je tijekom svoje kampanje iznosio ocjene kojima je dovodio u pitanje odnos Obamine administracije prema Rusiji te sugerirao kako bi malim zemljama u NATO savezu, koje ne ulažu dovoljno u svoju obranu, on kao predsjednik za to mogao ispostaviti račun ili uskratiti zaštitu NATO “kišobrana”. Slovenija obrani namjenjuje manje od 1 posto BDP-a, što je daleko od NATO-ova preporučenog standarda od dva posto.
Odnosi SAD-a i Rusije, po riječima Erjavca, imaju ključni značaj da se “na globalnoj razini” riješe neke od kriza, kao što su one u Ukrajini, Siriji i Iraku, pa je mnogo toga ovisno o budućoj američkoj vanjskoj politici.
Slovenija je sredinom ove godine u neslužbenom posjetu ugostila ruskog predsjednika Vladimira Puutina, koji je tom prigodom istaknuo “prijateljske” povijesne veze dvaju naroda, a Erjavec je u više navrata do sada kritički ocjenjivao sankcije Zapada prema Rusiji zbog njene politike u Ukrajini, smatrajući ih “neučinkovitima” i bez pravog učinka na razrješenje ukrajinske krize.
Što se tiče budućih odnosa Europske unije i SAD-a nakon što su američki birači većinom odlučili da predsjednik postane Trump, Erjavec je kazao da se radi o tradicionalnom prijateljstvu koje proizlazi iz vremena II. svjetskog rata, te kako očekuje da će se partnerski transatlantski odnosi nastaviti pravim smjerom i dalje razvijati.
Slovenski predsjednik Borut Pahor je nakon Trumpove pobjede rekao da će se i dalje zauzimati za prijateljstvo, suradnju i savezništvo s SAD-om.
Svojim javnim izjavama ili preko društvenih mreža Donaldu Trumpu i njegovoj supruzi Melaniji, koja je rođena u Sloveniji, u gradiću Sevnica, čestitali su i premijer Miro Cerar, te bivši premijer Janez Janša, vodeća figura slovenske oporbe.
Slovenska ljevica i veći dio medija zabrinut je ekstremnim porukama koje je Trump iznosio tijekom svoje kontroverzne kampanje iako neki smatraju da će nakon neočekivane pobjede kao predsjednik vodeće svjetske sile ublažiti svoja stajališta.
Slovenska eurozastupnica Tanja Fajon otvoreno je izjavila kako je šokirana Trumpovim rezultatom i da bi bila zadovoljnija da je predsjednicom postala Hillary Clinton, no da SAD očito sada trebaju temeljito promišljanje svoje vanjske i unutarnje politike te da je potreban odmak od domaće američke polarizacije koja je došla do izražaja u samoj kampanji.
Politička polarizacija kojom se isticala kampanja prerasla je u čisti šou za mase, dok se u pozadini svega odvijaju tragedije i drame kojima kumuje kapital, kazala je Fajon, članica slovenskih Socijalnih demokrata (SD).

Komentiraj