ERJAVEC ‘Stanje na zapadnom Balkanu pogoršalo se’

HINA / Stanko GRUDEN / STA / mm

Stanje u jugoistočnoj Europi  zadnjih se godinu dana jako promijenilo na gore, ocijenio je  pesimistički u srijedu, govoreći pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, posebno ističući unutarnje napetosti u BiH, odnose Beograda i Prištine, te nestabilnost u Makedoniji.

Erjavec je pred odborom među ostalim odgovarao na pitanja o nedavnom summita predsjednika država tzv. zapadnog Balkana koji je održan u Sloveniji u okviru procesa Brdo-Brijuni.

Proces usmjeren na stabilizaciju regije i njezino približavanje euroatlantskim integracijama vode Slovenija i Hrvatska kao punopravne članice Europske unije, a  zadnjem sastanku na Brdu kod Kranja prisustvovao je  kao poseban gost i njemački predsjednik  Frank-Walter Steinmeier.

Na summitu su se  pokazale velike suprotnosti i različita stajališta lidera država zapadnog Balkana, iznio je atmosferu susreta Erjavec.

Po prvi put nakon 2004. godine  opet su se mogli osjetiti elementi neprijateljstva, netolerancije i napetosti, kazao je Erjavec koji je zajedno s kolegama iz regije nazočio zatvorenoj raspravi predsjednika i ministara vanjskih poslova, iznoseći svoje impresije iz rasprave predsjednika različitih država u regiji.
Prema riječima slovenskog šefa diplomacije prilike  regiji u zadnjih su se godinu dana znatno promijenile i to na gore.

Prije se činilo da regija ide  smjeru euroatlantskih integracija i vladao je duh suradnje, ali nakon ovog zadnjeg sastanka možemo biti zabrinuti, kazao je Erjavec, ističući posebno unutarnje političke napetosti u BiH i Makedoniji, te napete odnose Beograda i Prištine, što se ogledalo i na zadnjem sastanku voditelja država. Na pitanje o arbitražnom sporu s Hrvatskom, Erjavec je kazao da ne očekuje da će Hrvatska promijeniti svoje poznato stajalište kako je arbitražni proces  nepovratno kompromitiran.

Komentiraj