HINA

ERJAVEC ‘Slovenija želi jasnije stajalište SAD-a oko arbitraže’

Slovenija bi željela da SAD jasnije izrazi stajalište o poštovanju arbitražnih presuda i međunarodnog prava, kazao je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Erjavec je članovima parlamentarnog odbora za vanjsku politiku odgovarao na pitanja vezana na nedavno pismo američkog državnog tajnika Rexa Tillersona koje je, kako su to interpretirali mediji, razočaravajuće za slovensku stranu kad je riječ o njenom arbitražnom sporu s Hrvatskom, jer se u njemu navodi da će SAD podržati svako rješenje graničnog pitanja do kojega dođe sporazumom dviju država. Tillerson pritom nije spominjao arbitražnu presudu na čijoj implementaciji inzistira slovenska vlada.
“Znamo da su Sjedinjene Države privržene poštovanju međunarodnog prava i odlukama sudova”, kazao je Erjavec, dodajući da s pravnog stajališta poštovanje odluke arbitara nije bilateralno pitanje, no da je pri implementaciji odluke arbitražnog suda svakako potreban bilateralni dijalog.

Erjavec je članovima odbora kazao da se nada kako će SAD jasnije izraziti načelnu potporu arbitražnoj presudi i potrebi uvažavanja međunarodnog prava.
Najavio je da će takvo stajalište zastupati prilikom svog prvog budućeg  susreta s Tillersonom te ocijenio da je poštovanje arbitražne presude značajno i s aspekta stabilnosti zapadnog Balkana.

Slovenski portal Siol.net objavio je u petak kako je američki državni tajnik odgovorio svom slovenskom kolegi Erjavcu na njegovo pismo u kojemu je početkom srpnja naveo da bi SAD trebale biti “na strani međunarodnog prava” u arbitražnom sporu Slovenije s Hrvatskom te da su u Ljubljani odgovorom pomalo razočarani jer se SAD zauzeo za bilateralno rješenje.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je za portal da je Erjavec primio Tillersonovo pismo “posvećeno graničnom pitanju”, ustvrdivši da je to bilo još sredinom listopada, dok ocjene portala kako retorika pisma i njegov podtekst govore da je Washington u sporu naklonjeniji Hrvatskoj, nisu komentirali.

Iz ministarstva su naveli kako je američki državni tajnik u svom pismu “ponovio poznata stajališta” SAD-a prema kojima one “podržavaju svako rješenje” do kojih će dvije države, članice Europske unije i NATO saveza te američke saveznice, “doći sporazumno”.

Portal Siol.net naveo je, međutim, da se Tillersonovo pismo svojom retorikom i sadržajem teško može uvrstiti u “redovne diplomatske kontakte” Washingtona i Ljubljane, jer se u njemu niti jednom rječju izričito ne spominje arbitraža i arbitražno rješenje, na kojemu inzistira Slovenija, pa je u tom smislu možda odraz veće naklonjenosti SAD-a Hrvatskoj.

Komentiraj