Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Erjavec: Postavit ćemo 80 kilometara ograde prema Hrvatskoj

Slovenija na određenim sektorima svoje granice s Hrvatskom, koja je i granica schengenskog područja, namjerava postaviti ukupno 80 kilometara ograde, izjavio je u srijedu u Beču šef slovenske diplomacije Karl Erjavec.

Kako navodi Slovenska televizija, on je to prenio šefu kabineta austrijskog kancelara Josefu Ostermayeru, istaknuvši da tehničke prepreke koja Slovenija postavlja kako bi spriječila moguću humanitarnu katastrofu nisu namijenjene zaustavljanju ljudi nego urednom usmjeravanju izbjeglica na dogovorena mjesta na granici.

“Ogradom ne zatvaramo granicu nego omogućavamo organizirani prijem migranata onamo gdje ih možemo registrirati”, kazao je Erjavec, prema navodu Ostermayera, prenose slovenski mediji.

Slovenska policija danas je postavila nešto više od kilometar i pol ograde u blizini dva prijelaza za koja slovenska vlada sumnja da bi u slučaju veće navale izbjeglica moglo doći do njihova neželjenog disperziranja bez kontrole uzduž zelene granice.

Slovenska policija danas je vlasnike zemljišta na kojima se postavlja ograda obavijestila da se radi o privremenoj mjeri za koju se ne zna koliko će trajati, a državni tajnik Boštjan Šefic naveo je popodne da se za sada računa na razdoblje od šest mjeseci.

Komentiraj