HINA / Stanko GRUDEN / STA / mm

ERJAVEC Odnosi s Hrvatskom dobri, otvorena pitanja su ‘epizodne prirode’

Odnosi Slovenije sa susjednim državama su dobri, a neka naslijeđena otvorena pitanja s Hrvatskom su “epizodne prirode” i nema razloga ne vjerovati da će se riješiti, kazao je u razgovoru povodom 25. obljetnice priznanja nezavisne Slovenije od strane EU-a slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

“Hrvatska je naš važan ekonomski partner, obični ljudi na obje strane granice imaju dobre odnose i nema razloga da budemo pesimisti makar je istina da neka otvorena pitanja iz prošlosti predstavljaju opterećenje”, kazao je Erjavec u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA, dodavši da su ta pitanja “epizodne prirode”, pa će kad se jednom riješe odnosi dviju država biti na onoj razini na kojoj se i očekuje na objema stranama.

Najbolja prilika da se međusobni odnosi i otvorena pitanja riješe bila je po Erjavčevim riječima u 90-im godinama, ali je prilika propuštena, pa je sada jedini način za rješenje granice arbitraža, a ne bilateralni dijalog.

“Da nije došlo do arbitraže, bojim se da pitanje granice nikad ne bi riješili. Hrvatska strana i danas spominje kako želi bilateralno rješenje, ali je već više puta dokazala da takvo rješenje ne želi”, kazao je Erjavec, dodavši da to dokazuje i pokušaj sporazuma koji su 2001. imali tadašnji premijeri Janez Drnovšek i Ivica Račan jer je Drnovšek parafirani sporazum želio potpisati, dok je Račan zbog pritisaka u Hrvatskoj odustao.

Što se tiče arbitraže, Erjavec je ponovio stajalište kako očekuje da će arbitri donijeti presudu koju bi trebala poštovati i Hrvatska iako je iz arbitražnog procesa zbog njegove kompromitacije izašla i nudi bilateralne razgovore Ljubljani.

“Slovenska vlada će odluku arbitara poštovati”, kazao je Erjavec, ne želeći javno govoriti o strategiji koju je predložio vladi kako bi arbitražno rješenje bilo implementirano.

Presuda će po njegovu mišljenju “obvezivati obje strane” bez obzira na sadašnje pozicije.

“Presuda će vjerojatno biti kompromis kojim nijedna strana neće biti posebno zadovoljna, a baš to znači da će to biti pravi kompromis u kojemu nema pobjednika”, kazao je šef slovenske diplomacije.

Prema njegovim riječima, presuda arbitara bit će “pravedno rješenje, doneseno na temelju pravnih argumenata, rješenje u kojemu neće biti pobjednika”, a granično pitanje koje je dugo izazivalo napetosti time će biti konačno riješeno.

Erjavec je povodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja naveo da njegova zemlja sa svim državama ima dobre i prijateljske odnose, a kao privržena članica EU-a daje doprinos da integracija odgovori na aktualne izazove.

Komentiraj