HINA/ STA/ Stanko Gruden

Erjavec ne može zamisliti da Hrvatska ne prihvati odluku arbitraže

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak da “teško može zamisliti” situaciju u kojoj Hrvatska ne bi priznala najavljenu odluku međunarodnih arbitara o rješenju graničnog spora Slovenije i Hrvatske.

“Teško bih mogao zamisliti da država koja je članica EU-a i NATO-a, pa konačno i UN-a, djeluje u suprotnosti s preuzetim obvezama”, kazao je Erjavec za Slovensku tiskovnu agenciju STA, komentirajući najave da će arbitražni sud za deset dana objaviti svoju odluku, te hrvatsko ustrajanje da je arbitražni postupak ništavan i da treba razgovarati bilateralno kako riješiti problem.

Erjavec tvrdi kako i u Bruxellesu naglašavaju da međunarodne ugovore potrebno poštovati, uz ocjenu da je EU bila “pokrovitelj” bilateralnog arbitražnog sporazuma dviju država, te da je na osnovi potpisivanja tog sporazuma Hrvatska četiri godine kasnije i ušla u Europsku uniju.

Slovenija će odluku arbitara poštovati, a to bi morala i Hrvatska, kazao je Erjavec, dodavši da rezultate međunarodnih sudišta  treba poštovati, posebice kad se radi o arbitražnim tijelima.

Erjavec je kazao da je Slovenija prihvatila nepovoljne presude Europskog suda za ljudska prava koje joj nisu odgovarale, a odnosile su se na problem stare devizne štednje državljana Hrvatske i BiH u Ljubljanskoj banci, kao i presudu kojom joj je naloženo vraćanje prava “izbrisanih neslovenaca”, 40-ak tisuća ljudi koji s nakon raspada bivše SFRJ i osamostaljenja ostali bez domicila u Sloveniji, a time i bez socijalnih i radnih prava, pa da bi tako trebala postupiti i Hrvatska.

“Odluka arbitara bit će poštena i pravična, bit će u skladu s arbitražnim sporazumom, zato očekujem da će i Hrvatska shvatiti da joj ne preostaje ništa drugo nego da odluku arbitraže prihvati”, kazao je slovenski šef diplomacije.

Komentiraj