Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec komentirao je u srijedu zaplet s Kraševom bombonijerom s kartom Hrvatske koje je službenicima njegova ministarstva kao dar pred Božić poslala hrvatska veleposlanica u Ljubljani kao diplomatski gaf.

“Radilo se o vrlo  neuspjelom odabiru poklona, Hrvatska pri tome nema sreće”, kazao je Erjavec novinarima koji su ga pitali da komentira slučaj što su ga mediji u Ljubljani nazvali “čokoladnom” aferom.

Neki službenici i diplomati u Erjavčevu ministarstvu su dobili uobičajene skromne poklone, uz čestitke pred Božić, ali su ih morali vratiti jer je – kako navode mediji – ocijenjeno da se radi o hrvatskoj “provokaciji”.

Na Kraševoj bombonijeri koja se nalazila u nekim paketićima je reljefna zemljopisna karta Hrvatske s ucrtanom granicom na sredini Piranskog zaljeva koja je za Sloveniju sporna. Iako je iz Kraša pojašnjeno da takav poklopac na bombonjeri rade već dvadesetak godina, te iako je veleposlanica Vesna Terzić rekla da je sama birala poklone, želeći slovenskim kolegama učiniti kompliment i zaželjeti mir i sreću uz Božić i Novu godinu, u medijima su se pojavile špekulacije da se radilo o političkoj “poruci” hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova, a navodno i zahtjevi da se zbog bombonijere i službeno prosvjeduje, što Erjavec za sada odbija.

Komentirajući slučaj s bombonjerom i odnose s Hrvatskom općenito, Erjavec je u izjavi novinarima u Ljubljani kazao da odnosi nisu najbolji, te izrazio očekivanje da će arbitražni sud donijeti rješenje koje će važiti za obje države iako je Hrvatska istupila iz arbitraže koju je Slovenija kompromitirala.

“Odluka  arbitražnog suda o  o granici između Slovenije i Hrvatske imat će status međunarodne odluke koja će se moći implementirati”, kazao je šef slovenske diplomacije.

Ocijenio je da će u konačnoj presudi biti odlučeno i o podjeli troškova arbitraže iako Slovenija zbog produljenja postupka nakon što je Hrvatska pokrenula postupak izlaska iz arbitraže prema Bečkoj konvenciji o međunarodnim ugovorima do daljnjega snosi sve troškove postupka.

“Arbitražni sporazum i dalje je na snazi i imat će pravne učinke, ne samo glede granice nego i u pogledu financijskih obveza”, kazao je Cerar te ustvrdio kako to nije samo gledanje Slovenije nego i Europske komisije i međunarodne zajednice.

Komentiraj