Pitanje moguće obnove ilegalnih migracijskih ruta bila je jedna od tema razgovora slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca i zemaljskog glavara austrijske pokrajine Koruške Petera Kaisera koji su se u srijedu sastali na Brdu kod Kranja, kako bi razgovarali o gospodarskoj i kulturnoj suradnji.

Erjavec je nakon razgovora kazao da su se on i njegov gost iz Austrije složili da podržavaju sve europske mjere za suzbijanje ilegalnih migracija, te da opasnost ilegalnih migracije nije sasvim otklonjena nakon zatvaranja tzv. balkanske rute početkom ove godine.
Bilo je riječi i o nedavnoj odluci austrijske savezne vlade koja je iz opreza odobrila postavljanje ograde na četiri granična prijelaza prema Sloveniji na području Koruške.
Kaiser je kazao da je riječ o mjeri opreza u slučaju migracijskog vala koji bi se mogao pojaviti iz Italije prema srednjoj Europi jer se računa i s mogućnošću da ilegalni prijelazi ne bi išli samo preko talijansko-austrijskog prijelaza Brenner nego i preko Slovenije na prijelazima u Koruškoj.
U tom bi slučaju Austrija u roku od 48 sati bila u stanju uvesti mjere kontrole kako bi ilegalne migracije zapriječila, pojasnio je Kaiser.

Komentiraj