ERJAVEC “Ceraru ostavljam dobre odnose sa svim susjedima”

HINA/ STA/ Stanko Gruden

Dosadašnji slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u petak da svom nasljedniku na tom položaju ostavlja dobre odnose sa svim susjednim državama, pa i s Hrvatskom, iako će mu posao biti teži s obzirom na složeniju sigurnosnu i političku situaciju u svijetu.

Sa svim susjednim državama imali smo dobre odnose, pa i s Hrvatskom, osim kad je riječ o graničnom pitanju i Ljubljanskoj banci, kazao je Erjavec u izjavi novinarima prilikom ceremonijalne primopredaje poslova s dosadašnjim premijerom Mirom Cerarom koji ga nasljeđuje na položaju šefa slovenske diplomacije, zaželjevši mu uspješan rad.
U novoj vladi Marjana Šarca koja je u četvrtak potvrđena u parlamentu Erjavec, predsjednik koalicijske Demokratske stranke umirovljenika, preuzeo je položaj ministra obrane.

Preuzimajući poslove, Cerar je kazao da se Slovenija u njegovu mandatu premijera i nakon izlaska iz gospodarske krize opet afirmirala u svijetu i Europi kao značajan međunarodni čimbenik, te odgovorna i pouzdana država.
“Premda po opsegu i broju stanovnika spadamo među manje države, naš je utjecaj značajan s obzirom da smo članica Europske unije, NATO-a i OECD-a, kazao je Cerar.
Dodao je da svijet danas nije stabilan onako kako bismo željeli, a Europa i širi međunarodni okoliš pod stalnim su pritiskom sigurnosnih ugroza i nezakonitih migracija.
Bivši je premijer najavio da će kao ministar vanjskih poslova nastaviti s kontinuitetom na onim područjima gdje je obavljen dobar posao u vrijeme njegova prethodnika, dok će na nove izazove koji se mogu pojaviti zastupati potrebu brzih reakcija i djelovanje u korist Slovenije i njenih stanovnika.

Komentiraj