Erich Maria Remarque osjetio je besmisao rata. Njegov najpoznatiji roman donio mu je slavu i neprijateljstvo nacista

Erich Maria Remarque je pseudonim njemačkog pisca čije je pravo ime Erich Paul Remark. Rođen je 22. lipnja 1898. godine u njemačkom gradu u Osnabrücku, gradu u Donjoj Saskoj, u radničkoj obitelji, od oca Petera Franza Remarka i majke Anna Marie.

Postao je poznat po nizu djela kojima opisuje strahote rata čiji je sudionik bio i sam. Njegov najpoznatiji roman je ‘Na zapadu ništa novo’ (objavljen u nastavcima 1928. a kao knjiga početkom 1929. godine), u kojem opisuje život njemačkih vojnika koji se tijekom Prvog svjetskog rata bore na zapadnom frontu (francusko ratište). Na osnovu ovog filma snimljen je i Oskarom nagrađeni film. Ovo djelo mu donosi neprijateljstvo nacista, koji zabranjuju i pale mnoga njegova djela.

Tijekom Prvog svjetskog rata, Remarque je regrutiran u njemačku vojsku u dobi od 18 godina. U ljeto 1917. godine prebačen je na Zapadni front, na sjeverozapad današnje Francuske, gdje je ubrzo ranjen šrapnelima u lijevu nogu, desnu ruku i vrat nakon čega je premješten u vojnu bolnicu u Njemačkoj gdje je proveo ostatak rata.

Godine 1929. godine svoje najpoznatije djelo Na zapadu ništa novo (Im Westen nichts Neues), pod imenom Erich Maria Remarque (mijenjajući srednje ime u čast svoje majke), roman koji daje prikaz okrutnosti rata iz perspektive devetnaestogodišnjeg vojnika. Slijedi pisanje izvjesnog broja djela sličnih karakteristika, koje jednostavnim i emotivnim jezikom daju sliku ratnog i poratnog vremena u Njemačkoj.

Godine 1933. nacisti zabranjuju njegova djela i vrše zapljenu istih. Paralelno s tim kreću s propagandom kako je Remarque ustvari porijeklom francuski Židov i da je njegovo pravo ime Kramer (što dobijemo u slučaju da izgovaramo prezime Remark unatrag).

 

Komentiraj