Erich Maria Remarque, književnik čija su djela nacisti spaljivali

Njemački književnik Erich Paul Remark je svoj prvi roman “Na zapadu ništa novo” objavio 1929. godine pod imenom Erich Maria Remarque. U romanu opisuje surovost rata promatranu iz  perspektive devetnaestogodišnjeg vojnika. Ta knjiga opisuje rat kao sasvim drugu dimenziju, prevare i manipuliranje i otvara drugi pogled na ljudsku nemoć i ljudsku psihu. Remarkova popularnost naglo počinje rasti, a on i u svojim sljedećim djelima  najčešće opisuje ratne i poslijeratne godine.

Čitajući njegove knjige, stječe se dojam da mu je svaka knjiga autobiografska, s obzirom na njegovu veliku vještinu opisa različitih situacija. Svojim stilom pisanja razumljivim svakome, a u isto vrijeme otvarajući mnoga “teška” pitanja pokazuje svoju izuzetnu spisateljsku moć. Ovaj književni velikan i miljenik čitatelja jasno, do najsitnijih detalja, opisuje svaku situaciju.

Godine 1933. nacistički režim zabranjuje i spaljuje mu knjige i pokreće propagandnu kampanju tvrdeći da vuče porijeklo od francuskih Židova i da je prezime Remark u stvari Kramer čitano unazad. Uprkos tome što nikad nije dokazana, ova informacija se pojavljuje i u nekim novijim Remarkovim biografijama. Godine 1939. emigrirao je u SAD s prvom ženom, te se preselio u Švicarsku 1948. godine, gdje je i umro 25. rujna 1970. godine u 73. godini života.

 

Komentiraj