Erfan Mortezai: “Mahsa je trenutno glas bijesa iranskog naroda.” 

U ekskluzivnom intervjuu  Erfan Mortezai ispričao je za Sky News što se dogodilo njegovoj sestrični Mahsi Amini i kako je ona postala “glas bijesa iranskog naroda”.Pozvao je međunarodnu zajednicu da iranski režim osudi zbog njezine. On je prvi član obitelji Amini koji je razgovarao sa zapadnim medijima nakon njezine smrti u policijskom pritvoru u Teheranu 16. rujna. Nekoliko sati prije nego što je umrla, privela ju je državna policija za moral, jer je navodno preširoko nosila  hidžab. Negodovanje zbog njezine smrti preraslo je u prosvjed s desecima ubijenih ljudi u pokušajima vlasti da suzbiju nemire.

Mortezaei je politički aktivist i borac Pešmerga koji živi u Iraku blizu iranske granice. Mahsa jr otišla u kupovinu u Teheran s rođacima, uključujući i njezinog brata Ashkana. On je rekao je da su se suočili s moralnom policijom. Kada su vidjeli Mahsu i druge zaključili su da njen hidžab nije ispravan postavljen. Ashkan im je pokušao objasniti da nisu u svom rodnom gradu i da su stranci u Teheranu, pa ih je molio da to uzmu u obzir i da je ne privedu. U tučnjavi koja je tada nastala policajci su papar sprejem poprskali Ashkana po licu, a Mahsu prisilili da uđe u kombi i odvezli je u policijsku postaju.

Svjedok koji je bio u kombiju rekao je obitelji što se zatim dogodilo. “Tijekom puta do policijske postaje bila je mučena i vrijeđana”, rekao je. Nakon što je stigla u policijsku postaju Mahsa Amini počela je gubiti vid i onesvijestila se. Rekao je da je hitnoj pomoći trebalo 30 minuta da dođu do nje, a sat i pol prije nego što je stigla u bolnicu. Postoji izvješće iz bolnice Kasra u Teheranu koje kaže da je do trenutka kada je stigla u bolnicu već bila mrtva s medicinskog gledišta. „Dobila je potres mozga od udarca u glavu“, rekao je za Sky Mortezai.

Rekao je da su vlasti vršile pritisak na obitelj da se pojavi na iranskoj televiziji, te nastojali da se njezini roditelji i brat ušutkaju i da ne progovore. Rekao je da Mahsa nije bila uključena u politiku, unatoč tvrdnjama iznesenim u nekim medijima koje podržava iranska vlada. Upitan o utjecaju smrti gospođice Amini, g. Mortezaei je rekao: “Mahsina smrt je postala iskra za ovaj prosvjedni pokret diljem Irana i Kurdistana.” Dodao je: “Mahsa je trenutno glas bijesa iranskog naroda.”

 

Komentiraj