ERDOGANOVA PRIJETNJA EUROPI: “Poslat ćemo vam 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica”

Turski predsjednik Tayyip Erdogan zaprijetio je u četvrtak Europu da će, ukoliko njihov napad na Kurde u Siriji proglase invazijom, poslati 3,6 milijuna izbjeglica.

“Ponavljam, ako ovu operaciju pokušate označiti kao invaziju, otvorit ćemo vrata i poslati 3,6 milijuna izbjeglica u vašem smjeru”, rekao je Erdogan u svom obraćanju nakon napada turskih vojnih trupa na Kurde u sjeveroistočnoj Siriji, javlja agencija Reuters.

Erdogan je kazao da je od početka operacije ubijeno 109 terorista. “Kao i svaka operacija koju je izvela Turska, cilj je ove operacije doprinijeti Siriji teritorijalno i politički”, rekao je.

Podsjetimo, Turska je objavila kako su njezine snage drugog dana ofenzive na kurdsku paravojsku u Siriji osvojile zacrtana područja, nakon što je povlačenje američke vojske pokrenulo novu opasnu fazu u osmogodišnjem sukobu u toj bliskoistočnoj zemlji.

“Naše herojske specijalne jedinice koji sudjeluju u operaciji ‘Izvori mira’ nastavljaju napredovati istočno od Eufrata”, objavilo je na Twitteru ministarstvo obrane.

“Zacrtane mete su osvojene”, priopćilo je kasnije ministarstvo.

CNN Turk je objavio videosnimku kako kran uklanja betonski zid s granice i specijalne snage prolaze.

Kurdske vlasti na sjeveru Sirije objavile su kako su u zatvoru koji su Turci pogodili artiljerijskom vatrom “najopasniji kriminalci iz više od 60 zemalja”, te su naglasile kako turski napadi na zatvore riskiraju “katastrofu”.

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima drže tisuće boraca Islamske države i njihovih obitelji u zatočeništvu.

Komentiraj