Turski predsjednik Tayyip Erdogan stigao je u nedjelju u Saudijsku Arabiju i sastao se kraljem Salmanom s kojim je razgovarao o naporima u borbi protiv terorizma, objavila je saudijska državna agencija SPA.

Erdogan i kralj Salman razgovarali su o “naporima u borbi protiv terorizma i njegovih izvora financiranja”, pojasnila je agencija.

Saudijska Arabija jedna je od četiriju zemalja – uz Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Egipat – koje su prekinule odnose s Katarom optužujući ga za financiranje terorizma i približavanje s Iranom. Katar niječe te optužbe.

Te četiri zemlje postavile su Kataru 13 zahtjeva, među ostalim da se zatvori turska vojna baza i zatvori tv kanal Al-Jazeera.

Zbog bojkota koje su mu nametnule četiri zemlje, Katar je prisiljen uvoziti hranu morskim i zračnim putem kako bi zadovoljio osnovne potrebe 2,7 milijuna stanovnika.

Erdogan je novinarima u istanbulskoj zračnoj luci prije nego je krenuo na dvodnevnu turneju, u okviru koje će posjetiti i Kuvajt i Katar, rekao da nije ni u čijem interesu da se produljuje kriza između Katara i njegovih susjeda.

“Ni u čijem interesu nije da se ova kriza više produljuje”, rekao je Erdogan, te optužio neimenovane “neprijatelje” da pokušavaju “potpiriti napetosti među braćom”.

Komentiraj