Erdogan u Ankari ponizio von der Leyen, Charles Michel prihvatio njegovo ponašanje

Glasnogovornik Europske komisije izjavio je u srijedu kako je predsjednica EK Ursula von der Leyen ostala zatečena kada je njezin kolega, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, zauzeo jedino dostupno mjesto pored turskog predsjednika Tayyipa Erdogana kada je dvojac u utorak posjetio Ankaru.

Snimka s njihova sastanka pokazala je kako je prva žena šefica izvršne vlasti EU, jedina žena u pregovorima, gestikulirala u nevjerici i iznenađeno uzdahnula dok su Erdogan i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel zauzeli dva pripremljena mjesta u središtu pozornice, ostavljajući njoj mjesto na susjednoj sofi.

“Predsjednica Komisije bila je očito iznenađena”, rekao je glasnogovornik EK Eric Mamer.

“Predsjednica je trebala sjediti potpuno isto kao i predsjednik Europskog vijeća i turski predsjednik”

Turska vlada nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar. Međutim, članica Europskog parlamenta, Sophie in ‘t Veld, pitala je zašto Michel nije reagirao.

Iako je Komisija prenijela ljutnju von der Leyen, dužnosnik EU-a koji je odbio imenovanje rekao je da bi njezina reakcija mogla izazvati “protokolarni i politički incident, kako prema Turskoj, tako i prema Europskom vijeću”.

“Turska nije pokazala nepoštovanje”, rekao je dužnosnik. “Oboje predsjednika uputila je vrlo uljudnu dobrodošlicu i strogo se pridržavala međunarodnog protokola.”

Ranije, kada je turski čelnik posjetio Bruxelles na razgovorima s šefovima Komisije i Europskog vijeća, koje kolektivno predstavlja 27 država članica bloka, bile su osigurane tri ravnopravna mjesta za sjedenje.

Mamer je rekao da je von der Leyen odlučila ne stvarati “problem od toga”, a u razgovoru je pokrenula pitanje ženskih prava i Istanbulske konvenciju o nasilju nad ženama, iz koje se Turska povukla prošlog mjeseca.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner