EPA/HOW HWEE YOUNG

ERDOGAN Turska bi mogla produljiti izvanredno stanje

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je u subotu EU da bi Turska mogla produljiti izvanredno stanje, koje je na snazi od neuspjelog državnog udara u srpnju, na još barem tri mjeseca, a istodobno je predsjednik Europske komisije pozvao Ankaru da ne podcjenjue upozorenja o zaustavljanju pregovora o članstvu te da provede reforme.

U svom govoru u Istanbulu Erdogan je ponovno napao EU nakon što je Europski parlament podržao u četvrtak neobvezujuću rezoluciju u kojoj se poziva na “privremeno zamrzavanje” pristupnih pregovora s Turskom zbog “neobuzdane” represije koja traje od neuspjela državnog udara u srpnju.

Također je ponovno zaprijetio da će vratiti smrtnu kaznu, što je odluka koja bi definitivno označila kraj pregovora s Ankarom, i rekao je da će po tom pitanju slušati turski narod, a ne “Hansa” i “Georgea” – navodeći dva česta europska imena.

Tijekom izvanrednog stnaja u Turskoj uhićeno je najmanje 37.000 ljudi, što je izazvalo uzbunu u Bruxellesu zbog razmjera čistki.

“Možda će izvanredno stanje biti produljeno za tri mjeseca a nakon toga možda za još tri mjeseca”, kazao je. “To je odluka koju će donijeti vlada i parlament. Što vi imate s tim?”, poručio je Erdogan Europskom parlamentu.

Podsjetio je da je Francuska također uvela izvanredno stanje nakon što je pogođena nizom islamističkih napada 2015. i optužio je Europski parlament za licemjerje.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da Turska ne bi smjela podcijeniti rezoluciju Europskog parlamenta o privremeno zamrzavanju pregovora, unatoč tome što je neobvezujuća, jer će imati utjecaj na europske prijestolnice koje odlučuju o članstvu.

Juncker je u intervjuu za belgijske novine La Libre Belgique u subotu odbacio Erdoganove prijetnje okončanjem migrantskog sporazuma koji je uvelike zaustavio priljev migranata u Europu s Blistog istoka i iz Azije.

On je pozvao turskog predsjednika da provede potrebne reforme ako želi da turski građani putuju bez viza u EU.

Komentiraj