Erdogan traži zamrzavanje imovine američkih ministara u Turskoj

EPA/TUMAY BERKIN

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je u subotu da se zamrzne imovina američkih dužnosnika u Turskoj, reagirajući tako na slične sankcije koje je Washington uveo turskim ministrima u vezi sa zadržavanjem američkog pastora u kućnom pritvoru u Turskoj.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ipak je, čini se, htio zaustaviti eskalaciju napetosti između dviju zemalja saveznica u NATO-u, u trenutku kada bi nove sankcije mogle dodatno pogoršati stanje ionako oslabljenog turskog gospodarstva.

“Bili smo strpljivi do jučer navečer. Danas ću dati uputu: zamrzavamo imovinu američkih ministara pravosuđa i unutarnjih poslova u Turskoj, ako je imaju”, rekao je Erdogan u govoru u Ankari koji je prenosila televizija.

Ta je izjava izravan odgovor na američku odluku od srijede da sankcionira turskog ministra unutarnjih poslova Suleymana Soylua i pravosuđa Abdulhamita Guela.

Sankcije im se uvode zbog navodne uloge u suđenju Andrewu Brunsonu, američkom pastoru koji je u Turskoj optužen za “terorističku” djelatnost i za špijunažu.

No u subotu nije bilo jasno misli li turski predsjednik na američkog ministra unutarnjih poslova Ryana Zinkea koji je zadužen za nacionalne parkove i za politiku prema urođenicima ili na ministricu za domovinsku sigurnost Kirstjen Nielsen.

Na upit AFP-a turski dužnosnici nisu iznijeli nikakve potankosti.

Turski ministri su izjavili da u Sjedinjenim Državama nemaju nikakvu imovinu, a malo je vjerojatno da je imaju i američki ministri u Turskoj, zbog čega su ove sankcije tek simbolične.

Komentiraj