EPA/TUMAY BERKIN

Erdogan traži čim bržu osudu svog političkog protivnika

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u nedjelju sud da “što prije” osudi njegova političkog protivnika, Kurda Selahattina Demirtasa koji je u pritvoru zbog optužba za “terorizam” a kandidirao se na prijevremenim izborima raspisanim za 24. lipnja.

“Taj je čovjek sada u pritvoru, zar ne? Da, u pritvoru. Reći ću otvoreno, sud bi trebao što prije donijeti presudu”, rekao je Erdogan na skupu u Kocaeliju, na sjeverozapadu zemlje.

Dva tjedna prije važnih prijevremenih izbora koji bi mogli biti neizvjesni, turski predsjednik je zaredao s napadima na Demirtasa, čelnika Demokratske narodne stranke (HDP, prokurdski).

Demirtas koji je u pritvoru od studenog 2016. i protiv kojeg se vodi nekoliko postupaka, pa i za terorizam, što on niječe, mogao bi dobiti više od 142 godine zatvora.

Erdogan optužuje Demirtasa da je odgovoran za pogibiju više desetaka ljudi na prosvjedima koji su se u listopadu 2014. završili krvoprolićem.

Erdoganovi glavni politički protivnici pozvali su na Demirtasovo oslobađanje kako bi mogao voditi kampanju za prijevremene opće izbore 24. lipnja, no bez rezultata.

“Njegova stranka vodi kampanju umjesto njega. On to ne zaslužuje”, rekao je turski predsjednik.

Dok je Erdogan kritizirao Demirtasa, dio pristaša je počeo izvikivati: “Hoćemo smrtnu kaznu!”

“Kao što sam i prije rekao, da mi je parlament iznio takav prijedlog odavno bih ga odobrio”, rekao je turski predsjednik koji svako malo zaprijeti ponovnim uvođenjem smrtne kazne koja je ukinuta 2004.

Demirtas, 45-godišnji odvjetnik i karizmatski političar pokušava voditi kampanju iz svoje ćelije u Edirneu, oslanjajući se na društvene mreže i na aktiviste HDP-a.

U nedjelju je na Twitteru reagirao na sve češće Erdoganove napade koje je nazvao “klevetama vrijednim prijezira”. “Na vaše sramotno ponašanje narod će najbolje odgovoriti 24. lipnja zaokruživanjem mog imena”, rekao je.

Komentiraj