Erdogan rekao da je Turska uhvatila Baghdadijevu suprugu u Siriji

Turska je u Siriji uhvatila suprugu Abua Bakra al-Baghdadija, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu, tjedan dana pošto je bivši vođa džihadističke skupine Islamske države počinio samoubojstvo tijekom napada američkih specijalnih snaga.

“Sjedinjene Države rekle su da se Baghdadi ubio u tunelu.  Na tome su izgradili komunikacijsku kampanju”, rekao je Erdogan.

“Ali ovdje prvi put objavljujem: Uhvatili smo njegovu suprugu i nismo poput njih od toga napravili spektakl. Jednako tako uhvatili smo njegovu sestru i šogora u Siriji”, rekao je Erdogan na sveučilištu u Ankari.

O tome turski predsjednik nije iznio pojedinosti.

Viši turski dužnosnik rekao je ranije ovaj tjedan da je Turska uhvatila Baghdadijevu sestru, njezina supruga i snahu te se nada od njih dobiti više podataka o Islamskoj državi.

Baghdadi, irački džihadist koji se proglasio “kalifom” svih muslimana kao vođa Islamske države, ubijen je u akciji američkih specijalnih snaga na sjeverozapadu Sirije, objavio je u nedjelju američki predsjednik Donald Trump.

Islamska država objavila je da je izabrala Baghdadijeva nasljednika, a to je Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi, o kojemu su istragu počele Sjedinjene Države kako bi utvrdile njegovo podrijetlo i dosadašnje djelovanje.

Prošli tjedan američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da su dvije Baghdadijeve supruge poginule kada i on u vrijeme napada prošli mjesec.  IS je potvrdio da je ubijen i Bagdadijev glasnogovornik, njegova desna ruka Abu al-Hasan al-Muhajir.

Baghdadi je stradao u Idlibu. Počinio je samoubojstvo detoniravši prsluk s eksplozivom u tunelu. Pri tome je ubio svoje troje djece.

Komentiraj