EPA/SEDAT SUNA

Erdogan rekao da je razgovarao s Putinom i Obamom o Alepu

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan je izjavio u četvrtak da je o stanju u Alepu više puta razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te da je vodio jedan dugi razgovor s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Ta intenziva diplomatska aktivnost se odvijala dok su stotine civila i pobunjenika evakuirane iz drugog sirijskog grada.

“Najprije sam razgovarao nekoliko puta s Putinom”, rekao je Erdogan na zajedničkoj konfenciji za novinare sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom.

On je precizirao da je s njemačkom kancelarkom Angelom Mekrel razgovarao o načinima pomoći stanovništvu grada na sjeveru Sirije.

“Njemačka je spremna sudjelovati na svaki mogući način u humanitarnoj pomoći”, rekao je Erdogan ne preciziravši gdje je vođen taj razgovor.

Ranije je dodao da je “dugo razgovarao” s predsjednikom Obamom o Siriji i o Iraku.

Erdogan je dodao da je oko 1150 civila i ranjenih evakuirano iz pobunjeničkih četvrti u istočom Alepu i da su stigli u susjednu pokrajinu Idlib, posljednje uporište pobune.

Ta evakuacija je dio dogovora o primirju koje su u utorak zaključili pobunjenici i vladine snage pod okriljem Turske i Rusije.

Komentiraj