EPA/MARK SCHIEFELBEIN / POOL

Erdogan preustrojio tursku vladu, zamijenjeno pet ministara

Pet ministara u turskoj vladi zamijenjeno je u velikom preustroju sastava turske vlade, što ga je u srijedu objavio turski premijer Binali Yildrim nakon sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Dosadašnji ministar pravosuđa Bekir Bozdag završio je na listi zamjenika premijera, kao i ministar obrane Fikri Isik i zdravstva Recep Akdag.

Na čelo ministarstva pravosuđa došao je Abdulhamit Gul, Nurettin Canikli preuzima ministarstvo obrane, a Ahmet Demircan će voditi ministarstvo zdravstva.

Ministrica zadužena za rad postaje Julide Sarieroglu, koja tako postaje druga žena u Erdoganovoj vladi.

Na čelu ministarstava koja su od najvećeg interesa Europe, ono vanjskih poslova te za odnose s Europskom unijom, ostaju dosadašnji ministri, šef diplomacije Mevlut Cavusoglu odnosno ministar Omer Celik.

Preustroj vlade očekivao se nakon održavanja travanjskog referenduma o reformama predsjedničkih ovlasti, na kojemu je Erdogan ostvario pobjedu proširivši ovlasti svojega ureda.

Premijer Yildirim nije objavio koji su razlozi za preustroj vlade.

Prethodno se turski predsjednik u srijedu u svojoj rezidenciji susreo s premijerom, a tri upućena izvora ustvrdila su da će dvojica čelnika razgovarati o preustroju vlade.

U svibnju je Erdogan ponovno preuzeo vodstvo vladajuće stranke Pravde i razvoja (AKP), nakon što mu je to dopušteno referendumom o ustavnim promjenama 16. travnja.

Komentiraj